nakon potresa

Beroš: Građani Sisačko-moslavačke županije zbrinjavat će se u najbližim bolnicama

04.01.2021 u 15:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u ponedjeljak kako će građani s potresom pogođenih područja, zbog oštećenja sisačke bolnice, potrebnu zdravstvenu zaštitu ostvarivati u nekoj od najbližih gravitirajućih bolnica u okolici te biti oslobođeni plaćanja participacije.

"HZZO će osigurati pružanje zdravstvene zaštite bez obveze plaćanja participacije. To se odnosi i na lijekove na dopunskoj listi lijekova HZZO kao i upis novih pacijenata kod ugovornih doktora bez obzira na broj osiguranika o kojima skrbi, ako se radi o građanima sa potresom razorenih područja koji privremeno borave na drugih područjima", najavio je Beroš na sjednici Vlade.

Pacijenti iz istočnog dijela Sisačko-moslavačke županije upućivat će se na liječenje u opće bolnice Nova Gradiška, Pakrac, Požegu i Bjelovar, oni iz zapadnog dijela u Opću bolnicu Karlovac a iz središnjeg dijela županije, uključujući gradove Sisak i Petrinju, u zagrebačke bolnice

Preuzimanje hitnih pacijenata u zagrebačke bolnice koordinirat će Krizni stožer Ministarstva zdravstva a cilj je, kaže, da se hitni i redovni pacijenti zbrinu u najbližoj gravitirajućoj bolnici koja pruža odgovarajuću bolničku zdravstvenu zaštitu.

Ministar zdravstva navodi i kako se osposobljava dio kapaciteta sisačke bolnice u dijelu ginekologije, neurologije, pedijatrije te liječenja covid pozitivnih pacijenata, dok su djelatnost ginekologije, opstetricije i hemodijalize u stalnoj funkciji.

Beroš je najavio nastavak cijepljenja protiv covida u Sisačko-moslavačkoj županiji, kako bi se cijepilo osobe koje su u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne medicinske pomoći i drugih hitnih službi.

Cijepljenje je počelo u subotu te je cijepljeno 738 osoba, a tijekom ovog tjedan plan je cijepiti oko 1100 osoba te u naredna dva tjedna još oko 1600 osoba. Cijepljenje će se provoditi za osobe u kolektivnom smještaju, štićenike domova za starije a nakon toga za zdravstvene djelatnike i članove žurnih službi.

Intenzivira se organizacija brzog antigenskog testiranja te se otvara punkt za uzimanje briseva u Sisku, rekao je Beroš.

  • +28
Pust grad Glina nakon razornog potresa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Istaknuo je kako je potresom oštećeno 90 posto sisačke bolnice "Dr. Ivo Pedišić" koja je na tri lokacije u šest zgrada, pri čemu su dvije lokacije u Sisku a jedna u Petrinji.

"U funkciji je ostala novija zgrada u kojoj je ginekologije s rodilištem. Ohrabruje da su još neke zgrade u međuvremenu ocijenjene kao upotrebljive uz potrebnu manju sanaciju. Zgrada bolnice u Petrinji je privremeno neupotrebljiva, a Lječilište Topusko je bez značajnijih oštećenja, dok je Neropsihijatrijska bolnica u Popovači djelomično oštećena te je evakuirana zgrada uprave", rekao je Beroš.

Zgrade Doma zdravlja u Hrvatskoj Kostajnici, Žažini i Petrinji privremeno su van upotrebe, a u Sisku su oštećene i dvije ljekarne koje nisu u funkciji.

Reorganiziran je način rada na primarnoj razini te su postavljeni kontejneri u Glini i Petrinji i organiziran rad hitne službe i obiteljske medicine kroz rad u smjenama a uspostavljena je i mobilna ljekarna.

Beroš kaže kako su u tri navrata obišli Sisačko-moslavačku županiju i koordinirati aktivnosti na terenu a odmah nakon potresa najgori pacijenti su evakuirani u kratkom roku u zagrebačke bolnice, u Stacionar Arena i Opću bolnicu Karlovac. U bolnicama je zbrinut i dio korisnika sustava socijalne skrbi.