POHVALA MINISTRA

Beroš: Broj novocijepljenih ide uzlaznom putanjom! Evo koliko je građana u petak primilo prvu dozu

10.07.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je na Twitteru da Hrvatska bilježi kontinuirani porast interesa građana na cijepljenje

'U proteklih nekoliko dana broj novocijepljenih ide uzlaznom putanjom: u srijedu i četvrtak po 8.500 prvih doza, a jučer 9.149 prvih doza! Hvala građanima koji su odabrali znanost i jedini put prema izlasku iz epidemije', tvitao je ministar Beroš.

Zaključno sa petkom, u Hrvatskoj je utrošeno 2.792.456 doza cjepiva. Dosad je 1.543.689 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.248.767 primilo obje doze. U petak je utrošeno 23.812 doza cjepiva, navodi se u današnjem priopćenju Stožera civilne zaštite RH.

  • +16
U Domu sportova cijepljenje bez naručivanja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak ministar zdravstva zahvalio je strukovnim organizacijama što potiču edukaciju o cijepljenju te je komentirao relativno nisku procijepljenost ustvrdivši da je antivakserski pokret izuzetno aktivan.

'Neki kalkuliraju s vremenskim periodom, misle se cijepiti na jesen što je pogrešno, jer moramo spriječiti četvrti val. Određeni dio se ne želi cijepiti, ima socioloških i psiholoških elemenata, moramo osigurati što zdravije uvjete za rad', poručio je.

Beroš je najavio da će se covid potvrde za one koji su prvi cijepljeni i kojima uskoro istječe rok produžiti na 10 mjeseci.

Upitan u četvrtak preuzima li odgovornost za 'fijasko s cijepljenjem', Beroš je poručio kako svoju odgovornost prihvaća, ali dio odgovornost moraju prihvatiti i oni koji se nisu cijepili jer ne doprinose općem cilju postizanja procijepljenosti, prolongiraju povratak na staro normalno i doprinose mogućem nastanku četvrtog vala epidemije, ali i mogućem produbljenju gospodarske krize.

Na pitanje razmišlja li se da oni koji se ne cijepe, a razbole se, sami snose troškove liječenja, odgovorio je kako se u EU već razmišljalo o tome, ali u Hrvatskoj za sada ne jer je to širi problem, navevši primjer pušenja. Ustvrdio je i kako se još ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja iako je 'priprema zakona spremna'.

'Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan, treba dodati samo članak koji se odnosi na novu bolest uz 11 postojećih', kratko je pojasnio.