NEDOSTIŽNI LIJEK

Bernardić: Za Todorića se radilo hitno, a za bolesnu djecu se skrivaju iza povjerenstva

20.06.2017 u 20:15

Bionic
Reading

Za tjedan dana ponovno će se sastati Povjerenstvo sastavljeno od onkologa koje je u ponedjeljak razmatralo opravdanost primjene lijeka za djecu koja se liječe u bolnici u Klaićevoj i zatražilo dodatne podatke kako bi s utvrdila njegova sigurnost.

Negodovanje zbog odgađanja odluke izrazila je Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da lijek nije odbijen, da svi suosjećaju s bolesnom djecom, ali da je povjerenstvo uzelo još samo par dana vremena jer se radi o lijeku o kojem se vrlo malo zna. Ugledni liječnici u Povjerenstvu odlučili su uzeti nekoliko dana za prikupljenja dodatnih informacija o lijeku koji uz ostalo ima vrlo ozbiljne nuspojave.

Lijek se primjenjuje u remisiji i propisuje se pojedinačno i nije lijek koji se mora dati odmah, nego lijek za djecu u remisiji koji sprječava da se bolest vrati. Vlada će osigurati sredstava za slučajeve koji imaju takav lijek, kazao je Kujundžić, javlja HRT.

Situaciju oko lijeka za bolesnu djecu komentirao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru napisavši da su za Todorića radili hitno, a za bolesnu djecu se skrivaju iza povjerenstva. 'Novac za bolesnu djecu treba rijesiti odmah!', poručio je Bernardić.