ne prestaje prepucavanje

Bernardić odgovorio Jandrokoviću i pokazao kolika mu je plaća

14.11.2019 u 16:43

Bionic
Reading

Nakon sukoba između predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika SDP-a Davora Bernardića oko visine plaće, šef oporbe medijima je poslao svoju isplatnu listu

Prema isplatnoj listi, Bernardiću plaća za listopad 2019. iznosi 13.478 kuna, no kao saborski zastupnik dobiva i zastupnički paušal od 1.500 kuna te je u listopadu sveukupno dobio 14.978 kuna.

Da pokaže kolika mu je plaća Bernardića je prozvao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, i to nakon što je predsjednik SDP-a na sjednici vladajuće optužio da nemaju za učitelje, ali su imali za povećanje plaća predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Vlade za za 4000 kuna mjesečno.

Na to je reagirao predsjednik Sabora Jandroković rekavši da je njegova plaća ista kao što je bila i prije reforme jer mu jedno dijete više nije prijavljeno na plaći.

'Molim vas da ne iznosite neistine, ovo je neugodno i neprimjereno', odgovorio mu je Jandroković i dodao da će javno pokazati svoju plaću i zatražio od Bernardića da uradi isto kako bi javnost vidjela 'tko ima veću plaću'.

Jandroković je ubrzo i ispunio svoje obećanje te pokazao dvije platne liste - onu iz lipnja 2017. te iz listopada 2019. Prema iznosima na platnim listama vidljivo je da Jandroković danas prima oko 785 kuna manje nego prije dvije godine. U lipnju 2017., naime, neto plaća mu je bila 23.258,77 kuna, a u listopadu 2019. 22.473,38.

No, Bernardić se nakon toga oglasio priopćenjem. 'Transparentnost je jedna od najvažnijih vrijednosti, kako SDP-a, tako i moja osobno. Građani imaju pravo znati tko ih zastupa, za koji novac i s kojim ciljem. Moja je plaća jedna od najmanjih u Hrvatskom saboru. Nemam nijednu funkciju unutar Sabora, koja bi mi donijela povećanje. Nisam nikada lagao o tome koliko zarađujem, niti bez razloga prozvao drugu osobu ni po jednom pitanju', istaknuo je Bernardić te dodao kako je Gordan Jandroković prikazavši samo dio činjenica o svojoj plaći, namjerno obmanuo javnost kako bi prikrio što mu je HDZ-ova Vlada omogućila.

'Možda je to za njega sitniš, ali teško da je mogao zaboraviti da mu je neto plaća od sredine 2016. godine do prosinca 2018. godine porasla za 4000 kuna. Kakvu poruku prešućivanjem ovog iznosa šalje građanima koji ga i plaćaju?', zapitao je Bernardić.

Jandrokoviću u tom razdoblju doista i je rasla plaća, ali ne zbog porezne reforme kako je Bernardić inicijalno tvrdio, nego zato što je Jandroković u međuvremenu od običnog saborskog zastupnika postao predsjednik Sabora (u svibnju 2017.), te ima drugi koeficijent za izračun plaće. Od kada je postao predsjednik Sabora, što je pokazao kroz platne liste, Jandrokoviću plaća nije rasla.

  • +11
Davor Bernardić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić