OPET GUŽVA U SABORU

Jandroković i Bernardić prepirali se oko plaća: Šef Sabora pokazao svježu platnu listu, pogledajte koliko zarađuje

14.11.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Na prozivku Davora Bernardića (SDP) da su vladajuću sebi povećali plaće za 4000 kuna, a da istodobno nema novca za učitelje, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (HDZ) odgovorio je da će javno pokazati svoju plaću i pozvao Bernardića da pokaže svoju

'Rugate se građanima, sindikatima i učiteljima. Kažete da nema novaca za povećanje plaća učiteljima, ali bilo je za povećanje plaća predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Vlade za za 4000 kuna mjesečno', rekao je Bernardić u četvrtak u Saboru.

Na to je reagirao predsjednik Sabora Jandroković rekavši da je njegova plaća ista kao što je bila i prije reforme jer mu jedno dijete više nije prijavljeno na plaći.

'Molim vas da ne iznosite neistine, ovo je neugodno i neprimjereno', odgovorio mu je Jandroković i dodao da će javno pokazati svoju plaću i zatražio od Bernardića da uradi isto kako bi javnost vidjela "tko ima veću plaću".

Jandroković je ubrzo i ispunio svoje obećanje te pokazao dvije platne liste - onu iz lipnja 2017. te iz listopada 2019. Prema iznosima na platnim listama vidljivo je da Jandroković danas prima oko 785 kuna manje nego prije dvije godine. U lipnju 2017., naime, neto plaća mu je bila 23.258,77 kuna, a u listopadu 2019. 22.473,38.

Grmoja HDZ-ovim zastupnicima: Vi ste stalno u štrajku; Glavak (HDZ): A gdje je bio Bernardić?

Nikola Grmoja (Most) prozvao HDZ-ovce što nisu bili na izjašnjavanju o amandmanima na proračun kada je oporba branila svoje zahtjeve i što su sve amandmane odbacili. 'A danas ćete glasovati a niti ne znate o čemu, ovo je besmislena situacija', rekao je Grmoja.

  • +13
Nastavak 14. sjednice Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitao je ima li uopće smisla sudjelovati 'u farsi koju je režirala trgovačka većina'.

'Učiteljima nećete platiti dane koji su u štrajku, a vi ste stalno u štrajku, osim petkom kad su vam ručice u zraku', dodao je Grmoja.

Sunčana Glavak (HDZ) poručila je oporbi da je 'bezobrazna, nekorektna i nefer ili ne vidi pored zdravih očiju'.

'Neki od nas smo ovdje jučer raspravljali, a nekih nije bilo pa im se moralo napisati da bi znao o čemu se govorilo. Kolega Bernardiću lijepo je što ste nas počastili svojom nazočnošću', rekla je Glavak očito imajući na umu da Bernardić nije bio na raspravi o proračunu te da kao vođa oporbe nije rekao ni riječi o glavnom financijskom dokumentu u državi.

Jandroković je zaključio da je na izjašnjavanju o amandmanima bilo i jako malo zastupnika iz oporbe i da treba prozvati sve koji nisu bili. 'Saborski zastupnik ima svoj mandat, s njim radi što i kako hoće, je li netko ovdje ili nije to je njegova odgovornost niti mene kao predsjednika Sabora niti ikoga od vas', zaključio je Jandroković.

Željko Reiner (HDZ) optužio je oporbu za demagogiju i populizam jer kada je bila na vlasti odbijala je apsolutno sve amandmane HDZ-a.