rasprava u saboru

Bernardić o Zakonu o kazalištima: Cilj je zadržati sve ljude ministrice kulture i zabetonirati njihovu poziciju

16.02.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Zastupnik Davor Bernardić (Socijaldemokrati) koji se, kao i ostala saborska oporba, u četvrtak obrušio na konačan tekst novog zakona o kazalištima, prozvao je stranku Možemo zbog negativne selekcije u zagrebačkim kulturnim institucijama

Radi se o Zagrebačkoj filharmoniji i Umjetničkom paviljonu, ali i imenovanjima u upravna vijeća gradskih kazališta, rekao je Bernardić u saborskoj raspravi o novom zakonu.

Bernardić: Cilj je zadržati sve ljude ministrice kulture

Naveo je da se smjenjuje ravnatelj Filharmonije, koji je dobro radio svoj posao, da bi se na njegovo mjesto postavila politički podobna osoba iz stranke Možemo.

U Umjetničkom paviljonu smijenjena je ravnateljica da bi došla gospođa koja nije ni muzeolog, a glavni joj je domet bio organizirati izložbe u izlogu svoje knjižnice, kazao je.

Bernardić tvrdi kako je cilj novog zakona zadržati sve ljude ministrice kulture i zabetonirati njihovu poziciju, tako se potvrđuje negativna selekcija u kulturi.

Osim toga, rekao je, novim se zakonom narušavaju radnička prava umjetnika, a ravnatelji i intendanti dobivaju prevelike ovlasti.

Andro Krstulović Opara (HDZ) uzvraća mu kako se sve anomalije u Zagrebu događaju zbog postojećeg zakona. Novi poboljšava sve što nije bilo u redu, njime se pojačava transparentnost, poboljšava upravljanje i financiranje kazališta i kazališnih družina.

Puljak: Javnost neće znati kako se troši proračunski novac

Marijana Puljak (Centar) naglašava da po novom zakonu intendanta bira izvršno, a ne predstavničko tijelo, baš kao i članove kazališnog vijeća.

Izvještaj o radu kazališta podnosi se upravnom odjelu za kulturu u lokalnoj jedinici, a ne više predstavničkom tijelu, tako se od javnosti sklanja rasprava o radu kazališta. To je loše, javnost neće znati kako se troši proračunski novac, smatra Puljak.

„Ovo nije zakon o kazalištima, nego zakon gdje se kadrovska politika servira kao jedina kulturna politika“, tvrdi Sabina Glasovac (SDP) koja također drži da se gradonačelnicima daju velike ovlasti.

Kazalište se baca u ralje centralizacije i politizacije, jadno, bijedno, od HDZ-a ništa neočekivano, kazala je zastupnica.

Novi zakon je pokazatelj nesposobnosti Ministarstva kulture, ustvrdio je Marko Milanović Litre (HS) koji u svemu vidi nastavak prakse Vlade oko centralizacije moći.

„Ekipa koja je u sjenama Ministarstva sklapala ovaj zakon nema ni ideje, ni vizije“, ocijenio je zastupnik.

Gamulin Raukar: Razmisliti o baletnim umjetnicima i Ladu

Urša Raukar Gamulin (ZLB) moli da se promisli o situaciji baletnih umjetnika i članova ansambla Lado koji se, kaže, po novom zakonu stavljaju u mirovinu.

Postoji realna mogućnost da će se balet HNK-a i Lado naći s bitno manje članova, dok baletna škola ne može proizvesti toliki broj novih članova, upozorila je.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uzvratila je na kritike da je razočarana što mora slušati teze koje se ne nalaze u konačnom tekstu zakona.

To je cjelovit prijedlog koji je sačuvao sve što je bilo dobro u postojećem zakonu, a donosi izmjene u područjima gdje je potrebno, ustvrdila je.

Kao najvažnije segmente istaknula je jasnije upravljanje, preciznije financiranje, značajno unapređenje statusa svih umjetnika, kako kazališnih, tako i baletnih i plesnih umjetnika.

Ne stoji da je zakon kontra kazališnih umjetnika, do sada nisu mogli dobiti ugovor na neodređeno prije 16 odnosno 20 godina, sada mogu nakon četiri, naglasila je.

Uvjerena sam da stvaramo preduvjete za kvalitetniji rad kazališta, u sigurnijem okruženju, na dobrobit umjetnika, poručila je ministrica.