porezna reforma

Bernardić: U Hrvatskoj je i zrak skup, od sirotinje ubirete PDV

21.09.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Saborska oporba u četvrtak je kritizirala izmjene paketa poreznih zakona, tvrdeći da ne uvažavaju visoku stopu inflacije, a da se ukidanjem prireza Vlada obračunava sa gradovima kojima ne vlada HDZ, vladajući to odbacuju i poručuju da gradovi dobivaju priliku za veću samostalnost

Kao gradonačelnik Bjelovara, ukinuo sam prirez i nije se dogodilo apsolutno ništa, uzvratio je Dario Hrebak (HSLS) na oporbene prozivke Vladine namjere da ukine prirez u sklopu porezne reforme koja na snagu stupa 1. siječnja 2024. i slijedom koje bi građanima trebale narasti plaće.

Naime, Marijana Puljak (Centar) ponovila je kako je ukidanje prireza obračun s najvećim gradovima kojima ne vlada HDZ i kako, ako gradonačelnici i odluče povećati porez na dohodak, to neće nadoknaditi sredstva od prireza.

Podnaslov ovih poreznih izmjena zapravo je "veliki vođa vam nosi darove, a zli gradonačelnici će vam ih uzeti“, ustvrdila je.

I Dario Zurovec (Fokus) ističe da su gradovi kojima je Fokus načelu, ukidali prireze i da to nisu osjetili, no poručuje kako bi ipak trebala biti pravednija raspodjela poreznog sustava.

Za izmjene devet poreznih zakona, koje Vlada naziva poreznom reformom, oporba kaže da su „nazovi reforma“ i „Superhik reforma“ kojom se uzima siromašnima i daje bogatima.

Od kako je u svibnju ta nazovi reforma predstavljena, uz obećanje da će se plaće povećati oko 17 eura, inflacija je to pojela već u srpnju, kazao je Peđa Grbin (SDP) koji zagovara povećanje porezne osnovice sa četiri tisuće na pet tisuća kuna, tj. na 680 eura.

U Hrvatskoj je i zrak skup, ljudi žive lošije nego prije dvije godine, od sirotinje ubirete PDV-a, poručuje Vladi Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

Marija Selak Raspudić (Most) ističe da predložene zakonske izmjene u potpunosti ignoriraju stopu inflacije. Klub Mosta traži da dio naše plaće koji država neće uzeti, naraste za minimalnu stopu inflacije, ne za 30, nego 120 eura, kazala je.

Grozdana Perić (HDZ) naglašava kako je Vlada od 2016. poduzimala sve da pomogne onima s najnižim dohotkom, umirovljenicima, da poduzetnici imaju kvalitetno okruženje. Ovim poreznim izmjenama stvorene su mogućnosti da općine i gradovi imaju veću samostalnost u donošenju odluka, da preuzmu odgovornost za poslovanje i tako postanu atraktivni ili neatraktivni, kazala je.

Ni današnja rasprava nije prošla bez opomena, a dvije je zaradila Peović, koja je nezadovoljna njegovom argumentacijom, Hrebaku rekla da "dnevno izlazi iz jednog mjesta“ Andreja Plenkovića.

Sabor će i idući tjedan početi zasjedati u utorak, dok će u četvrtak, 28. rujna glasovati o raspravljenim zakonima.