posjet osijeku

Bernardić: Korupcija je rak rana koja je Hrvatskoj pojela budućnost

19.05.2020 u 21:13

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak u Osijeku da je korupcija je rak-rana koja je Hrvatskoj pojela budućnost i kako će se SDP protiv korupcije boriti beskompromisno i svim sredstvima

Uoči radnog sastanka izbornog stožera stranke za 4. izbornu jedinicu Bernardić je u izjavi novinarima ocijenio da je Hrvatska po korupciji jedna od najgorih zemalja u Europi, čak i u svijetu, što smatra potpuno neprihvatljivim.

Kao neke od mjere za borbu protiv korupcije Bernardić je najavio donošenje zakona o porijeklu imovine, uspostavu poreznog Uskoka i reformu pravosuđa, istaknuvši kako "Restart koalicija" želi Hrvatskoj osigurati novi početak, "koji nam je potreban jer Hrvatska zaslužuje budućnost".

Ustvrdio je da je u mandatu HDZ-ove Vlade Hrvatsku napustilo više od 150 tisuća ljudi, što "dramatično upozorava da nešto sa sadašnjim sustavom ne funkcionira". Također je rekao kako je Osijek nekada bio jedno od glavnih industrijskih središta Hrvatske, a danas, 30 godina kasnije, "industrija je gotovo potpuno uništena u pretvorbi i pljački 90-tih godina".

"Korona kriza nas je osvijestila da ne možemo živjeti samo od turizma, da nismo samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji, da uvozimo jako puno poljoprivrednih proizvoda, što je neprihvatljivo, kada imamo ovako bogat kraj i plodnu zemlju", rekao je predsjednik SDP-a. Smatra kako je "Slavonija trenutno problem, a sutra može biti rješenje".

Stoga će SDP, dodao je, kroz svoj program "Slavonija 2030" omogućiti rast poljoprivredne proizvodnje, napraviti bolje potporne institucije za pomoć OPG-ovima te malim poduzetnicima, kroz jača kreditna jamstva, te osigurati drugačiju ulogu HBOR-a i poslovnih banaka, koje moraju postati partneri.

Na upit novinara rekao je kako će se o nositelju liste u toj izbornoj jedinici raspravljati kada za to dođe vrijeme. Nakon raspisivanja izbora slijedi rok od dva tjedna za predaju lista, tijekom kojeg će Predsjedništvo i Glavni odbor, na moj prijedlog, sastaviti najjače liste i očekujem pobjedu, poručio je Bernardić.

Predsjednik osječko-baranjskog SDP-a saborski zastupnik Domagoj Hajduković ocijenio da ova Vlada, unatoč velikim obećanjima, ništa nije napravila za Slavoniju ili jako malo, zbog čega je Slavonija, umjesto da bude pokretač razvoja Hrvatske, i dalje regija iz koje se iseljava.

Stoga smatra da će građani na parlamentarnim izborima imati vrlo jednostavan izbor između Vlade iz koje je 11 ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju i ljudi koji žele pošteno raditi za građane i Hrvatsku.