O JASENOVCU, AGROKORU...

Bernardić: HDZ ne radikalizira situaciju, ali ni ne rješava problem

22.04.2017 u 10:40

Bionic
Reading

U 'Intervjuu tjedna' Hrvatskog radija čelnik SDP-a Davor Bernardić komentirao je komemoraciju u Jasenovcu, krizu u Agrokoru, lokalne izbore i ostale aktualne političke događaje

Bernardić je rekao da će SDP sudjelovati na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, koja će se danas održati u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća, a da neće biti dio službene komemoracije u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac koja će se održati u nedjelju.

Kada je riječ o problemu sa spomenom pločom u Jasenovcu na kojoj je ustaški pozdrav, naglasio je da HDZ ne radikalizira situaciju, ali i ne rješava problem.

'Treba imati pijeteta prema žrtvama i na mjestu koje je masovno stratište, jasno je da jedan takav pozdrav je neprimjeren. Zato smo uputili interpelaciju u Sabor kako bi proveli zakon. To se riješi u 24 sata, samo ako postoji volja', zaključio je Bernardić.

U vezi krize u Agrokoru Bernardić je ponovio stajalište da dosadašnje aktivnosti Vladina povjerenika idu u smjeru 'drži vodu do lokalnih izbora'. 'Osigurana sredstva su potpuno neznatna za sve ono što treba napraviti u Agrokoru. Voljeli bismo vidjeti dugoročniji plan restrukturiranja', kazao je Bernardić.

Naglasio je da je zadatak SDP-a zaštita hrvatske poljoprivrede. 'Zato smo uputili prijedlog zakona kojim želimo osigurati zastupljenost domaćih proizvođača na policama svih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj', rekao je Bernardić.

Kada je riječ o 'lex Agrokoru', upozorio je da se zakon ne može pisati zbog jedne kompanije, pogotovo ako je pisan uz asistenciju odvjetničkih ureda.

'Ako se to potvrdi, dovodi se u pitanje povjerenje ministra Marića i cijele vlade. Zakoni u Hrvatskoj trebaju biti jednaki za sve, plaćanje treba biti jednako za sve, za velike imale', poručio je Bernardić.

Upozorio je na opasnost da sličan zakon donesu i ostale zemlje u kojima posluje Agrokor. 'Što ako i oni donesu isti takav zakon i otuđe Agrokorovo i hrvatsko vlasništvo?' zapitao se Bernardić.