stanke u saboru

Bernardić: Plenković je optužio američkog veleposlanika da laže, a zapravo laže on

30.01.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Radni tjedan zastupnici su nastavili stankama, a u jednoj od njih predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da će SDP inzistirati na interpelaciji zbog slučaja avioni

Bernardić je u stanci podsjetio na izjavu američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, koji je u ponedjeljak otkrio da je non-paper iz slučaja avioni predao samom premijeru Andreju Plenkoviću.

'Nakon toga je predsjednik Vlade na kraju dana novinarima rekao da taj dokument nije vidio. Ovom izjavom plenković je optužio američkog veleposlanika da laže, a prava je istina da premijer Plenković nastavlja lagati', poručio je Bernardić, kazavši da su i premijer i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević bili upoznati s uvjetima prodaje, a da su lagali da nisu znali.

'Imam tri pitanja za predsjednika Vlade. Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je usprkos upozorenjima inzistirao na kupnji baš tih aviona? Je li svjestan da je tim činom ugorzio međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje?', upitao je Bernardić, govoreći da se o razlozima kupnje baš izraelskih aviona može spekulirati.

'Možda je razlog to što je posao održavanja i servisiranja trebala dobiti bivša tvrtka ministra Krstičevića', rekao je Bernardić.

'Ova vlada i resorni ministar obmanuli su javnost, ali i Odbor za obranu', kazao je Bernardić, dodavši da takvi ne mogu ostati na svojoj poziciji. 'Siguran sam da se većina građana srami ovakve Vlade i ovakvog predsjednika Vlade', rekao je Bernardić, upitavši se koliko još afera treba da se pređe granica.

Na Bernardićevo izlaganje odgovorio je HDZ-ov Branko Bačić, kazavši da su se i prethodne Vlade mogle pobrinuti za obrambenu sigurnost. 'Ovaj proces nabave bio je transparentan za razliku od remonta MIG-ova u vrijeme SDP-ove Vlade', kazao je Bačić.

'Razumijem želju SDP-a da ruši Vladu, ali ova interpelacija je sanacija vlastite štete', kazao je Bačić, dodavši da je SDP već nekoliko puta pokušao rušiti Vladu ali nije uspio.

'Unatoč tome što pokušavaju nametnuti afere HDZ-u, SDP-u iz mjeseca u mjesec pada rejting. Osim toga, donijeli su listu za Europski parlament koja nije izdržala ni 24 sata', rekao je Bačić.