LOGOR SMRTI

Bernardić: Ne dijelimo žrtve, bitno je da su ljudi

12.04.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Četvrtu godinu zaredom u Jasenovcu se odvijaju dvije komemoracije. Današnju organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Koordinacija židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara, a ona službena Vladina održat će se u nedjelju

Razlog za odvojeno komemoriranje žrtava to je što organizatori prve smatraju da se Vlada nedovoljno snažno protivi povijesnom revizionizmu i negiranju strašnih događaja u Jasenovcu.

Današnja kolona krenula je put spomenika oko 11.30 sati. Organizatori očekuju oko 2.000 ljudi, javlja N1.

U Jasenovcu su danas i predstavnici veleposlanstava Izraela, Nizozemske, Španjolske, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Njemačke, Francuske, Australije...

Ondje je i Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe.

SDP je jučer najavio svoj dolazak na današnju komemoraciju, ali njihova objava zasmetala je Miloradu Pupovcu (SDSS) jer je smatrao da ju je ta stanka iskoristila za promociju svojih kandidata za europske izbore.

Šef SDP-a Davor Bernardić poslije dolaska u Jasenovac kazao je da su oni svake godine u Jasenovcu da odaju počast žrtvama NDH.

'SDP ne dijeli ljude na to tko su i otkud su. Bitno da si čovjek. Socijaldemokracija, ali i antifašizam temelj su moderne i slobodne Europe i Hrvatske, bez obzira što se to nekome ne sviđa', kazao je Bernardić.

Upitan da komentira dvije komemoracije, kazao je da su one odgovor na nečinjenje Vlade po pitanju fašizacije i ustašizacije društva.