FARSA U RIMU

Berlusconijeva vlada dobila povjerenje parlamenta

14.10.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija dobila je povjerenje parlamenta sa 316 glasova

Sa 316 glasova 'za' i 301 'protiv', od 617 zastupnika koliko ih je glasalo, vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija dobila je danas povjerenje parlamenta. Berlusconijeva većina je ipak prošla parlamentarni ispit, ali je jako oslabljena. Cijela oporba, i desnica i ljevica, bila je udružena protiv vlade.

Berlusconi se i ovoga puta izvukao, ali će zasigurno naići na nove probleme, posebno kada ponovno bude predstavio plan mjera za poticanje ekonomije. Mnogi ministri u njegovoj vladi nisu zadovoljni rezovima, a i mnogi parlamentarci iz vladine većine drže da bi i za njih, odnosno za koalicijski desni centar u kojem su, osim stranke Naroda slobode, Sjeverna liga i skupina parlamentaraca izašlih iz oporbenih stranaka, bilo bolje da Berlusconi odstupi.

Italija je zapravo u teškoj ne samo ekonomskoj, već i političkoj situaciji. Slaba Berlusconijeva vlada ne može donositi nikakve radikalnije mjere za ozdravljenje ekonomije. Predviđa se da će se ipak otići na prijevremene izbore, odnosno da Berlusconi neće još dugo moći izdržati na čelu vlade, što znači da neće, kako je najavljivao u parlamentu, izdržati do 2013, odnosno do konca mandata. U svakom slučaju, predviđaju se teški dani za vladu, a to znači i ekonomiju, koja će biti na valovima burza upravo zbog pomanjkanja antikriznih mjera. Italija treba do konca 2013. poravnati svoj državni dug s bruto nacionalnim proizvodom (BNP). Državni dug sada iznosi 120 posto BNP-a. Inače, danas je objavljeno da je taj dug smanjen nakon više mjeseci i sada iznosi manje od 1.900 milijardi eura.