TALIJANSKA KRIZA

Berlusconijev glavni saveznik traži ostavku

08.11.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Najbliži saveznik talijanskog premijera Silvija Berlusconija, šef Sjeverne lige Umberto Bossi, zatražio je u utorak od predsjednika talijanske vlade da odstupi

'Zatražili smo od premijera da odstupi', rekao je Bossi novinarima ispred zgrade talijanskog parlamenta te dodao da bi 75-godišnjeg medijskog magnat trebao zamijeniti Angelino Alfano, tajnik Berlusconijeve stranke.

Bossi je ipak ocijenio da Berlusconi neće 'pasti' u utorak na glasovanju u parlamentu te jasno dao do znanja da će njegova stranka na čelu nove vlade podržati Angelina Alfana, bivšeg ministra pravosuđa u Berlusconijevoj vladi i trenutačnog tajnika njegove stanke.

Sjeverna liga zajedno s velikim brojem članova Berlusconijeve stranke želi da sadašnji talijanski premijer ode i otvori put novoj vladi desnog centra koja će biti u stanju suočiti se s velikom gospodarskom krizom u zemlji i vratiti povjerenje u talijansko tržište.

Talijanski parlament u utorak bi trebao glasovati o vitalnim mjerama za financiranje države, a prema pisanju medija te će mjere vjerojatno proći na glasovanju ali će Berlusconi biti suočeni s ponižavajuće malim brojem glasova. Čak i neki članovi sadašnje vlade procjenjuju da će ove mjere proći, ali da vlada neće izdržati još dugo vremena.

Italija je treće najveće gospodarstvo u eurozoni, i talijanski dugovi predstavljanju veliku prijetnju sve široj financijskoj krizi u Europskoj uniji.

Ali Berlusconi, koji talijanskom politikom dominira već 17 godina, odbija otići s premijerske funkcije.

'Ne odlazim', u utorak stoji na naslovnoj stranici pro-Berlusconijeva lista Il Giornale, koji je u vlasništvu njegova brata.

Berlusconi također smatra da su jedina alternativa sadašnjoj vladi izbori koji bi se trebali održati početkom iduće godine.

Ako parlament u utorak ne usvoji Berlusconijeve mjere, postoje dvije mogućnosti: on će - iako to ne treba očekivati - dati odmah ostavku ili će predsjednik Giorgio Napolitano narediti glasovanje o povjerenju vladi.

Berlusconi ističe da bi tehnokratska vlada - za koju se zauzimaju talijanski gospodarstvenici - bila nedemokratski 'udar' koji bi ignorirao rezultate izbora iz 2008. kada je vlada desnog centra došla na vlast.