POMIRBA U KOALICIJI

Berlusconi pobunjenicima ponudio maslinovu grančicu

12.08.2010 u 18:19

Bionic
Reading

Prvi znakovi da će između talijanskoga premijera Silvija Berlusconija i pobunjenika u njegovoj koaliciji nastupiti primirje pojavili su se u četvrtak jer je taj konzervativni čelnik pohvalio neke otpadnike zbog 'konstruktivna pristupa'

Berlusconijeve riječi kao maslinovu grančicu doživljavaju pristaše Gianfranca Finija, predsjednika donjega doma parlamenta koji je u srpnju dramatično prekinuo suradnju s dugogodišnjim saveznikom i osnovao vlastiti zastupnički klub u parlamentu.

Zbog toga loma, počelo se nagađati o prijevremenim izborima jer Berlusconijeva većina nije sigurna ako se dvije skupine ne pomire.

Berlusconi je u srijedu rekao da su neki pripadnici Finijeve nove skupine pokazali konstruktivan pristup te da će - nastavi li se tako – 'biti, naravno, moguće obnoviti jedinstvo bez kojega bi odluke bile samo bolne i konačne'.

Glasnogovornik Berlusconijeve stranke Naroda slobode Daniele Capezzone rekao je u četvrtak da su premijerove riječi 'posljednja ponuda razumnijim pripadnicima' Finijeve skupine.

Italo Bocchino, jedan od Finiju najodanijih zastupnika, odgovorio je da je njegova skupina spremna surađivati s vladom, ali zahtijeva prestanak kampanje protiv Finija koju provode mediji bliski Berlusconiju.