SUKOB NEKADAŠNJIH SAVEZNIKA

Berlusconi će tražiti Finijevu smjenu

07.09.2010 u 08:49

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi zatražit će od predsjednika države Giorgija Napolitana da s dužnosti predsjednika zastupničkog doma parlamenta smijeni njegova dojučerašnjeg saveznika Gianfranca Finija, javljaju svjetske agencije u utorak

Berlusconijev koalicijski partner Umberto Bossi, čelnik Sjeverne lige, pred novinarima je kasno navečer u ponedjeljak najavio takav potez. 'Odlučili smo zatražiti hitan prijem kod predsjednika države i u ime vlade predati mu zahtjev za smjenom predsjednika parlamenta', rekao je Bossi nakon sastanka s Berlusconijem u njegovoj rezidenciji.


Sukob između Berlusconija i Finija traje dulje vrijeme. U srpnju je Fini izbačen iz vladajuće stranke Narod slobode, a potom je osnovao frakciju 'Budućnost i sloboda za Italiju' kojoj su prišla 34 zastupnika i desetero senatora, čime je Berlusconijeva vlada ostala bez većine u parlamentu, piše AFP.

Kriza u odnosima dvojice donedavnih saveznika kulminirala je u nedjelju kada je Fini Berlusconijevu odluku da ga izbaci iz stranke nazvao 'staljinističkom' i zamjerio mu da vladu vodi kao obiteljsku tvrtku.

Berlusconi je u priopćenju nakon sastanka s Bossijem takve izjave nazvao 'neprihvatljivima' i poručio da je time stranka Narod sloboda došla do svoga kraja. 'Takvo neprijateljsko ponašanje prema vladajućoj većini nije kompatibilno s položajem predsjednika parlamenta', rekao je premijer.

No, u svom nedjeljnom 'neprijateljskom' govoru Fini je naznačio da nema namjeru rušiti vladu. Berlusconiju je predložio 'pakt' o provedbi ključnih reforma i zakona do kraja mandata ove vlade 2013. godine.

S druge strane, Bossi se žestoko zalaže za raspisivanje novih izbora računajući, kako navodi Reuters, da će njegova stranka i dalje ostati 'jezičac na vagi' za opstanak desnice na vlasti. Po posljednjim anketama, Berlusconijeva popularnost, iako u padu, bila bi dostatna za novu izbornu pobjedu, naročito i stoga jer mu izborni zakon ide na ruku.

Berlusconi je budućnost svoje vlade vezao za prihvaćanje programa od pet točaka, pravosudne i fiskalne reforme, jačanja sigurnosnih mjera protiv imigranata, razvoja federalizma i jačanja pomoći siromašnijem Mezzogiornu (jugu zemlje). Te će mjere uskoro biti predmetom glasovanja u parlamentu.