ANALIZA DRAGE PILSELA

Berlusconi bi danas pobijedio na izborima!

26.01.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Pitanje je to za milijun eura: kako to Talijani uspijevaju podnositi premijera Silvija Berlusconija? Unatoč svim aferama, naročito ovaj zadnji seks skandal 'Ruby', Il Cavaliere bi danas, da se održavaju, odnio solidnu pobjedu na parlamentarnim izborima

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi njegova stranka Narod slobode dobila oko 30 posto glasova. Polovica građana misli da Berlusconi zbog seksa s maloljetnicom mora dati ostavku (to mu, između redaka, poručuju i čelnici Talijanske biskupske konferencije), a druga polovica smatra da za ostavku nema motiva ili pak kažu 'se ne frega' (to jest, da im je svejedno).

Kako to? Eugenio Scalfari, utemeljitelj dnevnika La Repubblica, kazao je da Berlusconi još raspolaže potpisanim bianco čekom koji su mu uručili (oko trećine populacije) 'Talijani koji nisu informirani, ili su teški individualisti ili ih samo zanima da ih se pusti na miru i da imaju dovoljno za stan i hranu'.

Prema Giancarla Santalmassia, bivšeg direktora Radija 24, odgovor na početno pitanje ovdje postavljeno dvostruko je: 'S jedne strane, nema alternativa, s druge, pak, Berlusconi je poglavica plemena: militarizirao je informacije, a potencijal interesa koje predstavlja neopisivo je velik i moćan.'

Čini se da bi pravo pitanje bilo: ne zašto ga Talijani podnose već zašto nije pao u parlamentu? Odgovor je ovdje jasniji: sudbina zastupnika ovisi o, kako kažu Talijani, capo di mafia, šefu parade, rekli bismo mi. Dakle, Berlusconi u džepu ima dovoljno zastupnika da nastavi vladati i cerekati se protivnicima i neprijateljima.

Istraživanja ne registriraju ni veće štete u intenciji glasova građana, jer prave opozicije i nema. Beskrvna, slaba, ograničena da traži ostavku premijera bez ikakve opasnosti za Berlusconija te udaljena od milijuna Talijana, a naročito Talijanki, koje su više ljute nego muškarci i sanjaju 'drukčiju Italiju'. Riječju, lijevi centarMassima D'Aleme i Waltera Veltronija nikoga zapravo ozbiljno ne mobilizira.

Karima
Poznati kolumnist i svećenik Filipo di Giacomo misli da je ključ toga distanciranja građana od opozicije u novcu i u kredibilitetu. 'Kada je Veltroni nekidan došao na skup gospodarstvenika u Lingotto (danas kongresni centar, a onomad prva tvornica FIAT-a), u prvim su redovima sjedili najbogatiji likovi Italije, svi tek pristigli sa svojih vila na Karibima, Malindi (Kenija) ili Tajlandu', piše di Giacomo.

I to je danas, otprilike, talijanska ljevica. Neka vrsta nouvelle cuisine, ništa na tanjuru i sve na računu! Najsiromašniji lider ili akter ljevice ima sedam kuća i stanova. Oni koji zarađuju po soma eura nisu bili pozvani. Ti su čuvali u garderobi kožne jakne i bunde uzvanika. Nisu bili pozvani ni radnici, jer se bave odreknućem stečenih prava kako bi mogli zadržati poslove u FIAT-u.
Eto, u toj i takvoj Italiji, Berlusconi može i dalje vladati. I pobjeđivati na izborima. I održavati promiskuitetne odnose s maloljetnicama za 4.000 eura po noći. Uostalom, čini svojim priležnicama neviđene usluge: Marokanka Karima El Mahroug, junakinja seks skandala koji trese čednu Italiju i najtraženije žena u medijima, ne samo talijanskih, uzima po deset tisuća eura za svaki i najmanji intervju.