smrt milijardera

Evo tko će preuzeti kontrolu nad Berlusconijevim poslovnim carstvom

06.07.2023 u 19:42

Bionic
Reading

Najstarija djeca Silvija Berlusconija Marina i Pier Silvio zajedno će kontrolirati poslovno carstvo koje je osnovao bivši premijer, piše u njegovoj oporuci koja je objavljena u četvrtak.

Marina i Pier Silvio Berlusconi već imaju izvršne uloge u dijelu poslovanja, a imat će jednake udjele koji će zajedno iznositi oko 53 posto u obiteljskom holdingu Fininvest.

Marina (56) predsjeda Fininvestom, a Pier Silvio (54) je bio zadužen za televizijski biznis koji je osnovao njihov otac.

Fininvest također posjeduje talijanski nogometni klub AC Monza i ima udio u banci Mediolanum.

Forbes je procijenio da ukupna imovina obitelji Berlusconi, koja uključuje luksuzne nekretnine u Milanu, Rimu i na Sardiniji, vrijedi oko 6,8 milijardi dolara.

Berlusconi, četverostruki premijer, bio je medijski mogul i politički showman kojeg su financijski i seksualni skandali učinili najkontroverznijom figurom u modernoj Italiji. Preminuo je 12. lipnja u 86. godini.

Marina i Pier Silvio blisko su surađivali dok je zdravlje njihova oca slabilo. Barbara, Eleonora i Luigi Berlusconi, njegovo troje djece iz drugog braka, manje su uključeni u obiteljski posao.

U izjavi u ime petero djece stoji: "Nijedan dioničar neće imati cjelokupnu individualnu neizravnu kontrolu nad Fininvestom SpA, koju je prethodno vršio njihov otac".

Berlusconi je odluku o tome tko će naslijediti Fininvest donio 2006., pokazala je kopija oporuke u koju je Reuters imao uvid. Svoju ostavštinu potpisao je rukom ispisanim riječima: "Hvala, puno ljubavi za sve vas, vaš tata."