POTICAJ UTAJIVAČIMA POREZA

Berlusconi amnestira novčane prijevare

23.09.2009 u 16:26

Bionic
Reading

Talijanska oporba i najveća sindikalna udruga napale su u srijedu vladu Silvija Berlusconija zbog prijedloga o amnestiranju kaznenih djela poput računovodstvenih prijevara za sredstva tajno pohranjena u inozemstvu

RIM - "To je sramota za pošten narod i poticaj utajivačima poreza. Poruka koja se šalje je - zar ne vidite da se ne isplati plaćati porez", rekla je urednica dnevnika L'Unita, glasila najveće talijanske oporbene stranke.

Glasilo krajnje ljevice predloženu je odluku nazvao "sramotnom amnestijom".

"To je sramotno. Nakon ovog će mafijaši i teroristi moći vratiti u zemlju nezakonito stečen kapital bez ikakva nadzora države", rekao je senator Gianpiero D'Alia za govornicom Senata.

Spor je izbio nakon što je senatski odbor u utorak odobrio širenje predložene amnestije i na novac tajno prebačen u inozemstvo nakon poreznih prijevara. Senat je u srijedu na sjednici potvrdio taj prijedlog, iako je oporba izašla prije glasovanja.

Berlusconijeva vlada je u kolovozu odobrila treću amnestiju poreznih prijestupa u pokušaju da u gospodarskoj krizi poveća prihode u državnu blagajnu vraćanjem u zemlju milijardi eura koje Talijani drže u inozemstvu.

Sporni zakonski amandman omogućuje brisanje svih prijava i kazni za neprijavljena sredstva skrivena u inozemstvu ako prijestupnik uplati kaznu u vrijednosti pet posto utajenih sredstava. Da bi amandman postao zakon, moraju ga potvrditi oba doma talijanskog parlamenta.