NE PLJEŠĆITE PREGLASNO

Berlin upozorio Ljubljanu da ne odbije Rehna

29.04.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Zadovoljni smo što Hrvatska prihvaća plan Ollija Rehna o rješenju spora o granici sa Slovenijom u okviru međunarodnoga prava, ali molimo Zagreb da mu ne plješće preglasno. Rekao je to izvor njemačkoga ministarstva vanjskih poslova u razgovoru s bruxelleskim dopisnicima, koje je njemačka vlada pozvala u Berlin kako bi ih upoznala sa svojim stavovima o budućnosti Europske unije

BRUXELLES - Osim Večernjakova i dopisnika Neue Zuericher Zeitunga nije pozvan nitko izvan EU, a ove godine prvi put u Berlinu nema ni slovenskih kolega.

'Nismo previše optimistični kada je riječ o odgovoru Ljubljane na Rehnov plan, a hrvatska bi suzdržanost od pohvala mogla pomoći njegovu prihvaćanju', objasnio je isti izvor. Dodao je da su zemlje članice 'snažno pritisnule Sloveniju da shvati da dvostranim pitanjima nije mjesto u pristupnome postupku', te da 'svojim postupcima ugrožava nastavak proširenja EU na jugoistok'.

'Tim smo zemljama obećali im da će u EU ući kada ispune kriterije. Bude li se proširenje ometalo dvostranim pitanjima, EU će se pokazati nevjerodostojnim i postojanost zapadnoga Balkana ponovno će se uzdrmati', napomenuo je njemački izvor. Upozorio je da će, odbije li Ljubljana Rehna, o blokadi hrvatskih pregovora raspravljati šefovi država ili vlada EU 27 na lipanjskome summitu, piše Večernjak.

'Ne želim sada nagađati o daljnjim potezima, ako se to dogodi. Nadam se da će se Ljubljana konstruktivno ponašati. Rehnovu ponudu nećemo beskonačno držati na stolu', napomenuo je Nijemac.

Nastavak proširenja EU u slučaju da Lisabonski ugovor ne stupi na snagu bit će 'teži, ali ne isključen', kaže. Albaniji, koja je za ulazak u EU u utorak podnijela zahtjev, Njemačka neće postavljati prepreke, dodaje, ali će pričekati da vidi hoće li lipanjski parlamentarni izbori u toj zemlji biti demokratski i pošteni.

Njemačka savezna kancelarica Angela Merkel donedavna je tvrdila da bez Lisabonskoga ugovora ni Hrvatska ne može u EU, a nakon njezina bi ulaska zahtijevala višegodišnji prekid proširenja.