ZAINTERESIRANI ZA ULAGANJA

Berlin uoči dolaska Oreškovića: Želimo pouzdane partnere

28.02.2016 u 08:28

Bionic
Reading

Predsjednica parlamentarne njemačko-hrvatske skupine prijateljstva Astrid Freudenstein (Kršćansko-socijalna unija, CSU) izrazila je uoči prvog posjeta hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića Njemačkoj želju da će, usprkos dugotrajnom procesu formiranja hrvatske vlade, u Hrvatskoj uskoro doći do reformi što bi poboljšalo klimu za investicije

'Klima za ulagače bi u Hrvatskoj mogla biti bolja, za što postoji veliko zanimanje u Njemačkoj', rekla je Freudenstein u razgovoru za Hinu.

Predsjednica njemačko-hrvatske skupine prijateljstva u Bundestagu kaže da su pozorno, ali i napeto pratili formiranje nove vlade u Hrvatskoj. 'Došlo je do određenog zastoja u odnosima, ali sada se nadamo stabilnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i tome da će hrvatski partneri biti pouzdani', naglašava.

'Nadamo se i da je unatoč mnogim poteškoćama koje su pratile formiranje vlade moguće ostvarenje njezina reformskog programa', dodaje Freudenstein.

Ustvrdila kako su odnosi Njemačke i Hrvatske uvijek bili na visokoj razini, ali i da su s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju još dobili na kvaliteti.

'Prošlog ljeta Njemačka je za hrvatske državljane ukinula i posljednja ograničenja na tržištu rada. Dakle, sada zaista možemo govoriti o odnosima dvaju europskih partnera na istoj razini', rekla je političarka CSU-a. Što se tiče aktualne izbjegličke krize Freudenstein je, međutim, istaknula kako na europskoj razini treba postići viši stupanj usuglašavanja stavova.

'To se ne odnosi samo na hrvatsko-njemačke odnose nego bi se općenito na europskoj razini trebali bolje usuglasiti u svladavanju izbjegličke krize. A to će uspjeti jedino zajednički s Hrvatskom koja ima iste interese', rekla je Freudenstein.

'Moramo pronaći načina kako da se zajednički uhvatimo u koštac s tim izazovom. U prvom planu i dalje ostaje borba protiv uzroka izbjeglištva, a nakon toga i smanjenje broja izbjeglica. Hrvatska je po tom pitanju za Njemačku bila i ostaje vrlo važan partner', zaključila je.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u utorak putuje u nastupni posjet Njemačkoj i sastaje s kancelarkom Angelom Merkel