odavanje počasti

Berlin se prisjeća žrtava islamističkog napada na Božić prije šest godina

19.12.2022 u 22:58

Bionic
Reading

Berlin je u ponedjeljak odao počast žrtvama islamističkog terorističkog napada na božićni sajam prije šest godina

Berlinska gradonačelnica Franziska Giffey, drugi političari, ranjeni u napadu kao i rodbina žrtava sudjelovali su u ponedjeljak navečer na komemoraciji u crkvi Keiser Wilhelm zapadno od središta grada.

Protestantski biskup Christian Staeblein poručio je da patnje žrtava nikada neće biti zaboravljene.

"Nećemo zaboraviti, kao ni zajedništvo koje je tada zavladalo - za ranjene, za ubijene, za one koji su od tada morali živjeti s gubitkom. Berlin ne zaboravlja", rekao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je također da žrtve neće biti zaboravljene. "Naše misli danas su s njima i njihovim ožalošćenim obiteljima", napisao je na Twitteru u ponedjeljak navečer.

Nakon mise, ljudi su se okupili u memorijalnom centru kod crkve gdje se napad dogodio i gdje su imena 13 poginulih ispisana na stepenicama.

Njihova imena pročitala je predstavnica crkve Ulrike Trautwein.

Komemoracija je završila s 13 udaraca zvona u vrijeme napada u 20,02 sati.

Prije šest godina, 19. prosinca 2016., islamistički terorist zaletio se otetim kamionom u božićni sajam na Trgu Breitscheidplatz, ispred crkve Kaiser Wilhelm.

Poginulo je 13 ljudi, od kojih je jedna osoba nekoliko godina poslije podlegla posljedicama napada.

Ozlijeđeno je bilo oko 70 ljudi, neki teško. Napadač je pobjegao u Italiju gdje su ga ubili policajci.

Napad je podsjetnik da se moramo nastaviti boriti protiv islamističkog ekstremizma i terorizma, priopćila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser. "Jer prijetnja i dalje postoji".