BIRANE RIJEČI ZA UBOJSTVO CIVILA

Berlin: Napad na Afganistan 4. rujna nije bio prikladan

03.12.2009 u 22:02

Bionic
Reading

Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg ocijenio je u četvrtak da smrtonosni zračni napad od 4. rujna u Afganistanu koji je bio povod za smjene na navišoj razini u Berlinu, nije bio 'prikladan'

Odluka pukovnika Georga Kleina da zatraži zračni udar NATO-a u kojemu su, kako navodi Savez, poginule 142 osobe, među kojima veći broj civila, 'objektivno, vojno nije bio prikladan', rekao je ministar obrane.

Ministar je opravdavao zračni napad prije nego su mediji objavili da se želi spriječiti unutarnja istraga o tom bombardiranju. Ministar je ipak rekao zastupnicima u Bundestagu koji su raspravljali o produljenju mandata Bundeswehra u Afganistanu, kako je bio siguran da je 'subjektivno, u situaciji sličnoj ratnoj, časnik ocijenio da čini ispravnu stvar' i da je htio 'zaštiti svoje vojnike'.

Guttenbergov prethodnik Franz Josef Jung podnio je 27. studenoga ostavku na dužnost ministra obrane nakon objave informacija o sprječavanju unutarnje istrage o tom zračnom napadu.

Udar o kojemu su provedene najmanje četiri različite istrage, među kojima NATO-ova i njemačkog državnog tužiteljstva, naredio je njemački vojni zapovjednik u Afganistanu, pošto su talibani ukrali dvije cisterne pune benzina.

Pukovnik Klein, tadašnji njemački zapovjednik na službi u Kunduzu, nije poštovao NATO-ova pravila po kojima zračni napad ne smije izložiti pogibli živote civila. Njemačko ministarstvo obrane isprva je tvrdilo da su u bombardiranju stradali samo talibani, ali je nekoliko dana poslije priznalo da su možda poginuli i civili.