BIVŠI ČELNIK HZZO-A

Bergman u 4 godine kupio nekretnine od 1. mil. eura

16.01.2009 u 09:06

Bionic
Reading

Smijenjeni direktor HZZO-a Većeslav Bergman i obitelj, supruga Dubravka, njihova starija kći Lana te umirovljeni punac i punica Milan i Magdalena Šimac u četiri godine njegova mandata na čelu te zdravstvene ustanove, od 2005. do 2009., kupili su nekretnine vrijedne približno milijun eura

U konačnom izvješću o imovinskom stanju, koje je ispunio na kraju mandata, 13. siječnja ove godine, Bergman je upisao da zajedno sa suprugom posjeduje imovinu vrijednu približno 4 milijuna kuna. Za četiri stana, navodi u imovinskoj kartici, otplaćuje četiri kredita.

Prije dolaska u HZZO imao je jedan stan veličine 103 četvorna metra u Lastovskoj ulici u Zagrebu, za koji još uvijek otplaćuje kredit. Od 2005. postao je, uz suprugu, suvlasnik stana od 115 kvadrata na zagrebačkom Vrhovcu 28 i vlasnik građevinskog zemljišta u Zaprešiću. Uz jedan zajednički stan za koji su podigli kredit od 1,4 milijuna kuna, supruga Većeslava Bergmana postala je vlasnica dva stana, jednog u Palmotićevoj (78 m2) i jednog u Laurenčićevoj ulici (36 m2). Tu imovinu Dubravka Bergman stekla je tijekom 2007. jer ju je Bergman prijavio tek u imovinskoj kartici iz 2008.

Osim tih nekretnina, Bergman je u imovinskoj kartici iz 2008. prijavio i vlasništvo supruge nad pokretninama vrijednima 150 tisuća kuna te suvlasništvo nad zemljištem vrijednim 500 tisuća kuna, što nije prijavio u 2007.

Zbog imovine velike vrijednosti supružnici Bergman podmiruju goleme hipotekarne kredite, što je pravo umijeće s njegovom dužnosničkom plaćom od 11 tisuća kuna i plaćom supruge, privatne stomatologinje, od 14 tisuća kuna. Ukupni promet privatne ordinacije gospođe Bergman u 2007. iznosio je 650 tisuća kuna, što s obzirom na njenu plaću (u godišnjem bruto iznosu od 350 tisuća kuna), porez te troškove rada i materijala nije moglo donijeti značajniju dobit.

Pored toga uspjeli su, prema njegovoj konačnoj imovinskoj kartici, uštedjeti i 350 tisuća kuna.

Ostatak obitelji Bergman, kći, punac i punica, uspio je, za vrijeme dok je on rukovodio javnim zdravstvom, steći mali feud nekretnina u podsljemenskoj zoni: dva luksuzna stana s garažama u elitnom dijelu Zagreba, u ulicama Nad lipom 116 (120 kvadrata) i Vrhovec 140 (115 kvadrata), čija tržišna vrijednost prelazi 600 tisuća eura. Veći dio plaćen je gotovinom.

Prema podacima iz katastra, stan u Ulici Nad lipom (atraktivna zona uz Ilicu), od 2006. vlasništvo je Bergmanove starije kćeri Lane, inače asistentice na Stomatološkom fakultetu. Jednim dijelom kupljen je kreditom od 133 tisuće švicarskih franaka koji je ona podigla u Zagrebačkoj banci. To čini približno trećinu ukupne tržišne vrijednosti stana. Razlika je investirana u gotovini, koja nije prikazana u katastarskom izvatku. Sam Bergman u izjavi za Jutarnji list tvrdi da je njegova kći za kupnju stana podigla kredit od 80 tisuća eura u Zagrebačkoj banci te posudila 60 tisuća eura.

Tržišna vrijednost stana u 2006. godini, po cijeni od 2500 eura po kvadratu, iznosila je trostruko više, oko 300 tisuća eura.

Imovinsko-pravni odnosi u obitelji Bergman vrlo su divergentni. Vlasnica garaže u Ulici Nad lipom 16 tako nije Bergmanova kći, nego njegov punac. Starija kći Većeslava Bergmana ne živi u svom novom četverosobnom stanu na drugom katu u Ulici Nad lipom 16, nego ga je prepustila majčinim roditeljima, a sama je preselila u stan na prvome katu u Ulici Vrhovec 28, koji je je u vlasništvu supružnika Bergman. Većeslav i Dubravka Bergman pak ne žive u stanu čiji su vlasnici nego u stanu koji su kupili punac i punica Šimac.

Dvoetažni stan na Vrhovcu 28 od 120 četvornih metara, koji je u vlasništvu Dubravke i Većeslava Bergmana, kupljen je, kako navodi Bergman u imovinskoj kartici, kreditom Privredne banke Zagreb, u iznosu od 1,4 milijuna kuna. Polovicu plaća bivši šef HZZO-a, a polovicu njegova supruga. Tržišna vrijednost tog stana u 2006. prelazila je dva milijuna kuna (po cijeni od 2500 eura po kvadratu).

Stan u kojem živi Većeslav Bergman sa suprugom i mlađom kćeri luksuzni je penthouse, površine 115 kvadrata u urbanoj vili na adresi Vrhovec 140. Kao vlasnik stana uknjižena je njegova umirovljena punica. Kako doznaje Jutarnji list, cjelokupan iznos za kupnju ovog stana plaćen je u gotovini.

Za rohbau izvedbu penthousea u podsljemenskoj zoni Bergmanova je punica, prema pouzdanim informacijama, isplatila 200 tisuća eura. Uz to morali su potrošiti otprilike 100 tisuća eura koliko je, prema procjeni Jutarnjeg, koštala adaptacija za useljenje. U izjavi za Jutarnji list Bergman navodi kako su umirovljeni punac i punica do sredstava došli prodajom starog stana od 80 kvadrata u Laurenčićevoj ulici te prodajom dionica Dinersa i nasljeđenog stana “od sestre”.

Stan u Laurenčićevoj ulici nalazi se u neatraktivnom Folnegovićevu naselju, i njegova tržišna vrijednost nije mogla bila veća od 1700 eura po kvadratu, što iznosi približno 135 tisuća eura. Ostatak od 170 tisuća plaćen je, prema Bergmanu, dionicama te iz nasljedstva. U imovinskoj kartici za 2007. Bergman nije prijavio nikakvu ušteđevinu za sebe i suprugu. U dopuni imovinske kartice 2008. upisao je ukupno 400 tisuća kuna u rubriku ostale pokretnine.

Na kupnju luksuznih nekretnina Bergman se odlučio tek nakon što je postao šef HZZO-a, dok su njegovi punac i punica investitori postali tek u dubokoj starosti, kao dugogodišnji umirovljenici.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio jučer Jutarnjem listu da još uvijek traje kriminalistička obrada protiv neimenovanih osoba zbog financijskih malverzacija u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.