VJEROJATNO SAMOUBOJSTVO

Berezovski pronađen s omčom oko vrata

28.03.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Ruski oligarh Boris Berezovski, koji je preminuo prošloga tjedna nedaleko od Londona u nejasnim okolnostima, pronađen je na podu svoje kupaonice s omčom oko vrata, priopćili su u četvrtak istražitelji

Policija je objavila da nije bilo znakova borbe i da smrt 67-godišnjaka odgovara karakteristikama vješanja, ukazujući na to da je Berezovski vjerojatno počinio samoubojstvo.

Detektiv Mark Bissell je rekao da je Berezovski nađen s omčom oko vrata te da je komad sličnog materijala pronađen na metalnoj konstrukciji tuša iznad njega.

Upitan je li moguće da je još netko bio umiješan, Bissell je odgovorio da se ta mogućnost još 'ne može u potpunosti isključiti'.

Berezovski, koji je pobjegao 2000. u Britaniju nakon žestokog sukoba s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a 2003. je dobio azil, pronađen je mrtav u subotu na svom imanju u Ascotu, četrdesetak kilometara zapadno od Londona, a policija zasad njegovu smrt vodi kao 'nerazjašnjen slučaj' i otvorila je o tome istragu.

Berezovski je bio blizak prijatelj ubijenog ruskog emigranta i bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinenka koji je umro 2006. nakon što je otrovan radioaktivnim polonijem dok je pio čaj na sastanku u Londonu. Berezovski je optužio Putina da osobno stoji iza ubojstva Litvinenka.

Berezovski, koji je do sada preživio više pokušaja ubojstva, stekao je veliko bogatstvo tijekom procesa privatizacije državnog vlasništva u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Nekada blizak suradnik ruskog predsjednika Borisa Jeljcina, Berezovski je pobjegao u Britaniju kako bi izbjegao brojne optužbe za malverzacije koje su, kako je tvrdio, bile politički motivirane.

Moskva je u više navrata, bezuspješno, tražila od Londona izručenje tog kontroverznog poduzetnika koji je u Rusiji optužen za pozivanje na državni udar.

U Rusiji su protiv njega pokrenute brojne istrage, zadnja u svibnju 2012., pošto je ponudio nagradu onima koji 'uhite opasnog zločinca Putina'.

Odvjetnik preminulog ruskog oligarha Aleksandar Dobrovinski rekao je da je Berezovski vjerovatno počinio samoubojstvo jer je bio u depresiji zbog dugova. Berezovski je u intervjuu za rusko izdanje lista Forbes, koji je dao dan prije svoje smrti, rekao da je izgubio smisao života i da se želi vratiti u Rusiju i posvetiti znanstvenom radu.