UNATOČ PROBLEMIMA

Berba krumpira u Lici: Dobro je rodio i odlične je kvalitete

18.09.2023 u 07:13

Bionic
Reading

Počela je berba krumpira u Lici. Unatoč lošoj klimatološkoj godini, krumpir je dobro rodio i odlične je kvalitete. Njemu u čast svake se godine u Lovincu održava fešta od krumpira i sira. Lovinac je mjesto gdje se u Lici sade najveće površine pod tom gomoljastom delicijom

Dva je dana Lovinac bio meka ljubitelja krumpira i sira. Mahom Dalmatinaca. Posjetitelji se nisu žalili na cijenu, a Ličani su svjesni da sve ovisi o kvaliteti.

'Što god imaš kvalitetno lako ćeš prodati, a ako je loše nećeš prodati', rekla je Ana Mesić, OPG Mesić.

Ove je godine unatoč kišama krumpir dobro rodio, a kvaliteta mu je odlična. Lika je bogom dana zemlja za uzgoj te gomoljaste delicije, izvještava HRT.

'Mislim da imamo dobre prirodne preduvjete za proizvodnju krumpira. Taj lički krumpir je poznat i tu činjenicu trebamo iskoristiti', rekao je Nikola Vidaković, vlasnik Agrovelebita.

Lički krumpir ima europsku markicu geografskog podrijetla i vrhunske nutritivne vrijednosti koje ne mogu imati krumpiri posađeni ispod 500 metara nadmorske visine. Bilo da su crveni ili žuti. Ima hrapaviju koru to su ti više brašnasti i krušasti krumpiri, tako crveni ali eto ovaj je isto hrapaviji oni imaju više suhe tvari, kaže Željka Kurteš Bogić, OPG Bogić.

Lika je nekada bila najveći regionalni proizvođač konzumnog i merkantilnog krumpira, no danas ga proizvede tek nekoliko posto od ukupne hrvatske proizvodnje.