'APLAUZ U 8'

Beograd s terasa i balkona pljeskom podržao Zagreb, Ljubljana šalje hitnu pomoć, Sarajevo ima poruku ljubavi

22.03.2020 u 19:52

Bionic
Reading

Beograd je u nedjelju navečer u 20 sati s balkona i terasa, tijekom akcije "Aplauz u 8", započete u vrijeme policijskog sata uvedenog zbog koronavirusa, poslao potporu građanima Zagreba koji je u nedjelju ujutro pogodio snažan potres.

Građanska Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je u nedjelju sugrađane da današnji “Aplauz u 8” pljesak s terasa i balkona srbijanske prijestolnice posvete "ugroženim susjedima u zemljotresu" koji je pogodio Zagreb i poručila da taj pljesak u aktualnim okolnostima bude posvećen ne samo Zagrepčanima, već i građanima diljem Balkana.

“Naše se države i društva suočavaju s velikim ispitom pod zarazom COVID-19, a još jedna katastrofa zadesila je prve susjede. Potres, u kojem je oštećen veliki broj zgrada i drugih objekata, dodatno je otežao život Zagrepčana i zakomplicirao borbu protiv pandemije. Neka ovaj 'Aplauz u osam' bude za sve one koji se širom Balkana bore u sve kompliciranijim uvjetima”, istaknula je u priopćenju inicijativa "Ne davimo Beograd".

  • +6
Izvanredno stanje zbog koronavirusa u Srbiji, vojska ispred bolnica Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Virus će proći, ali u našem društvu "zauvijek treba ostati solidarnost, međusobna briga i podrška za sve naše građanke i građane", poručeno je u priopćenju te građanske inicijative.

Akcija "Aplauz u osam" pokrenuta je kao gesta potpore liječnicima diljem Srbije koji se se bore protiv koronavirusa.

  • +6
Dezinfekcija ulica, prometnica i pješačkih zona u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

U međuvremenu, slovenska vlada donijela je odluku o slanju u Zagreb hitne pomoći zbog snažnog potresa koji je u nedjelju ujutro pogodio glavni grad Hrvatske i okolicu, potvrdio je u izjavi za novinare slovenski ministar obrane Matej Tonin. Radi se o deset opremljenih šatora u kojima se može smjestiti do 80 osoba, sa 60 postelja, isto toliko vreća za spavanje i 20 grijalica.

Riječ je o doprinosu Slovenije u okviru pomoći koju je Hrvatska zatražila u okviru europskog mehanizma civilne zaštite, a iz državnog skladišta pričuvi će pomoć prema Hrvatskoj krenuti još večeras.

Sarajevo ne zaboravlja svoje prijatelje

Grad Sarajevo poslao je Zagrebu poruku podrške i ljubavi svjetlima na sarajevskoj Vijećnici.

'Glavni grad BiH poručuje Zagrepčanima i cijeloj Hrvatskoj da su večeras u našim mislima i molitvama. Ovi teški izazovi s kojima se suočavamo osnažit će naše prijateljstvo i produbiti saradnju. Uvjeren sam, gospodine Bandiću, da ćete se sa sugrađanima, Gradskom upravom Zagreba i Vladom Hrvatske ponovo uzdići i oporaviti od ove teške nesreće, kao što ćemo uz zajedništvo i solidarnost prebroditi pandemiju koronavirusa. Sarajevo ne zaboravlja svoje prijatelje', poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić iskazao je pak zahvalnost gradonačelniku Sarajeva zbog ovakve potpore Zagrebu.

'Osobno sam mu zahvalio na lijepoj i snažnoj gesti podrške i prijateljstva', kazao je Sabolić Hini.