NE MRŽNJI

Benetton započeo kampanju, no bez Pape

19.11.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Talijanska tekstilna tvrtka Benetton počela je u subotu, usprkos valu prosvjeda, reklamnu kampanju u domaćem tisku s fotomontažama na kojima se poznate osobe ljube u usta.

Nakon prosvjeda iz kampanje je povučen samo plakat s papom Benediktom XVI. Najtiražniji talijanski dnevni list Corriere della Sera objavio je na dvije stranice fotomontažu na kojoj se ljube američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao.

Bijela kuća je još u četvrtak priopćila da se protivi takvoj uporabi fotografije američkog predsjednika.

'Bijela kuća već dugi niz godina vodi politiku kojom ne odobrava uporabu imena i lika predsjednika u komercijalne svrhe', ističe u priopćenju njezin glasnogovornik Eric Schultz.

Drugi talijanski visokotiražni dnevnik La Repubblica također je u subotu objavio na 'duplerici' fotomontažu na kojoj francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ljubi njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Te fotomontaže, napravljene za Benettonovu novu reklamnu kampanju pod nazivom 'UNHATE' ('ne mržnji') u srijedu je u Parizu predstavio zamjenik predsjednika tvrtke Alessandro Benetton.

'To su simbolične snimke - s notom ironične nade i konstruktivne provokacije - koje potiču na razmišljanje o tome kako politika, vjera, ideje, čak i ako su potpuno oprečne, mogu promicati dijalog i prihvaćanje', piše u priopćenju te talijanske tvrtke poznate po svojim provokativnim reklamnim kampanjama.

Benetton je morao povući plakat s Papinim likom koji je u Italiji podigao buru i izazvao oštru reakciju Svete Stolice koja je zaprijetila tužbom.