ZAVRŠEN POSJET OTOKU

Benedikt XVI: Važno je suočiti se s pedofilijom

20.09.2010 u 09:13

Bionic
Reading

Posljednji događaj u bogatome programu Papina apostolskog putovanja u Ujedinjenome Kraljevstvu bio je susret 19. rujna s biskupima Engleske, Škotske i Walesa u kapeli koledža Oscott u Birminghamu na kojem je četvrti put tijekom tog boravka progovorio o pedofilskim skandalima

Spomenuvši se u govoru nedavnih pohoda 'ad Limina' biskupskih konferencija (kada biskupi pojedine Biskupske konferencije, svakih pet godina, putuju u Rim), Papa je ponovno istaknuo izazove koji stoje pred njima, a posebno žurno potrebno ponovno propovijedanje Evanđelja u vrlo sekulariziranome ozračju.

'Tijekom ovoga pohoda vidio sam koliko je velika žeđ britanskoga naroda za Kristovom Radosnom viješću', rekao je Papa i dodao: 'Bog vas je izabrao kako biste tim ljudima pružili živu vodu Evanđelja, hrabreći ih da svoju nadu polože, ne u varljive iluzije ovoga svijeta, nego u postojana ohrabrenja za budući svijet. Dok naviještate dolazak Kraljevstva, s njegovim obećanjima nade za siromašne i potrebite, bolesne i starije osobe, nerođene i napuštene, učinite sve kako biste u cijelosti prikazali Evanđelje koje osnažuje, uključujući i elemente koji upućuju izazov raširenim uvjerenjima današnje kulture.'

Papa je potom potaknuo biskupe da u obavljanju svojih zadaća surađuju s nedavno ustanovljenim Papinskim vijećem za novu evangelizaciju zemalja s dugom kršćanskom tradicijom te istaknuo važnu ulogu brojnih novih crkvenih pokreta koji imaju posebnu karizmu za evangelizaciju.

Osvrnuvši se pak na financijsku krizu, čije su posljedice brojna uskraćivanja koja trpe bezbrojni pojedinci i obitelji, Benedikt XVI. istaknuo je da nezaposlenost te dugoročna cijena loših ulaganja, postaju sve očevidniji. Stoga je potrebna solidarnost prema potrebitima – rekao je Papa te istaknuo kako proročki glas kršćana ima važnu ulogu u isticanju njihovih potreba koje bi lako mogle biti zanemarene u namjeni ograničenih sredstava.

Spomenuvši dokument engleskih i velških biskupa 'Choosing the Common Good', u kojemu ističu važnost prakticiranja kreposti u javnome životu, Papa je primijetio da današnje prilike daju mogućnost za jačanje te poruke i ohrabrivanje ljudi da teže višim moralnim vrednotama na svim područjima života.

Veliku je pozornost prošlih mjeseci privuklo sramotno zlostavljanje mladih koje su počinili svećenici i redovnici, koje ozbiljno šteti moralnoj vjerodostojnosti odgovornih u Crkvi – rekao je nadalje Papa.

'U brojnim sam prigodama govorio o dubokim ranama koje je prouzročilo takvo ponašanje, prije svega kod žrtava, ali i u odnosu povjerenja koji bi trebao postojati između svećenika i naroda, svećenika i njihovih biskupa, kao između crkvenih vlasti i ljudi. Znam za ozbiljne korake koje ste poduzeli da biste zajamčili zaštitu mladih od bilo kakve štete i da biste se na prikladan i transparentan način mogli suočiti s optužbama', rekao je Papa.

Istaknuo je da bi njihovo veće razumijevanje širenja zlostavljanja mladih u društvu, njegovih pogubnih posljedica i potrebe za odgovarajućom potporom žrtvama trebalo poslužiti kao poticaj za upoznavanje širega društva s lekcijom koju su naučili.

'Dok razmišljamo o ljudskoj krhkosti koju ovi tragični događaji pokazuju na tako grub način, spominjemo se da, da bismo mogli biti djelotvorni kršćanski vođe, trebamo živjeti u najvećoj cjelovitosti, poniznosti i svetosti', istaknuo Benedikt XVI.

Papa je na kraju podsjetio na dvije posebne zadaće koje stoje pred nazočnim biskupima; jedna je objavljivanje novoga prijevoda Rimskog misala, koji će – kako je rekao – biti vrlo koristan katolicima cijeloga anglofonog svijeta. Druga zadaća jest primjena Apostolske konstitucije 'Anglicanorum coetibus' koju bi trebalo smatrati proročkim činom koji može pozitivno utjecati na razvoj odnosa između anglikanaca i katolika.

Posjet koji se već procjenjuje superlativima i koji je prošao za sve strane puno bolje nego što se očekivalo, naročito za Papu, završila je svečanom ceremonijom ispraćaja u zračnoj luci Birminghama u kojoj se britanski premijer biranim i toplim riječima zahvalio gostu što je probudio žeđ za vjeru i za dobrotu kod mnogih ljudi.