platforma možemo!

Benčić o presudi Visokog prekršajnog suda: To je sudačka anarhija, a ne autonomija!

04.06.2020 u 09:37

Bionic
Reading

'Naš stav je da je ZDS nezakonit jer proizlazi iz službenog pozdrava NDH', komentirala je odluku Visokog prekršajnog suda Sandra Benčić iz platforme Možemo!

'Mi slijedimo ono što je Ustavni sud čak četiri puta rekao - da taj pozdrav upravo iz tog razlgoa ne može biti u skadu s Ustavom, jer potiče na mržnju.', objasnila je u nastavku Sandra Benčić iz platforme Možemo! za N1 televiziju kakav im je stav glede pozdrava. Kao posebno problematično ističe neujednačenost sudske praske i nedosljednu zakonsku provedenost navedenoga.

'Visoki prekršajni sud nije tumačio niti pravne norme, niti događaj u kontekstu te četiri odluke Ustavnog suda. Odluke Ustavnog suda su izvor prava, hijerarhijski', ističe Benčić te dodaje da je u Hrvatskoj problem što suci sudačku autonomiju shvaćaju kao da nisu vezani propisima i izvorima prava.

'To je sudačka anarhija, ne autonomija - kada nemate sustav ujednačavanja sudskih odluka, građani nemaju ista prava, a neudjenačenost sudske prakse stvara osjećaj permanente nesigurnosti', smatra Benčić. Osvrčući se na aferu vjetroelektrane Benčić je rekla kako je takav 'modus operandi moguć kada imate gotovo 30 godina HDZ na vlasti'.

'Nije problem samo u političkoj korupciji i modelu, nego i ekonomskom modelu koji imamo već 30 godina, a koji zapravo privatizira javne resurse i u tom se postupku namiriju različiti interesi. Kako to da se obnovljivi izvori energije isplaćuju isključivo privatnim investicijam, umjesto da, recimo, HEP investira?', zapitala se Benčić.