Zeleno-lijevi blok

Benčić: Milanovićev stav o Srebrenici neprihvatljiv, a HDZ ne dolazi na komemoraciju obitelji Zec jer je kriv što nema odgovornih za taj zločin

08.12.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka poručila je u srijedu kako je jasno da se u Srebrenici dogodio genocid, a stav predsjednika Republike Zorana Milanovića o tome ocijenila neprihvatljivim dodavši da je Milanović mogao doći na komemoraciju obitelji Zec i oduzeti odličja ubojici

"Naša pozicija oko Srebrenice je jasna – radi se o genocidu i jednom od najtežih zločina nakon Drugog svjetskog rata koji je počinjen na tlu Europe. Stoga izjave predsjednika Milanovića za nas nisu primjerene, a moram reći i da rastužuju ne samo nas kao građane nego, prije svega, građane susjedne Bosne i Hercegovine, osobito obitelji žrtava", istaknula je Benčić u izjavi novinarima u Saboru.

Može biti legitimno, napominje, govoriti o tome kako bi trebali završiti pregovori o novom izbornom zakonu u BiH, legitimni su i Milanovićevi stavovi o reprezentiranosti Hrvata, ali nije legitimno i prešla se crta kada valuta u tim pregovorima postanu ljudi ubijeni u genocidu koji se dogodio u Srebrenici.

"To je nedopustivo i neprihvatljivo za predsjednika Republike Hrvatske, kao i za Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, koji vrlo često kao valutu u dnevnopolitičkim pregovorima koriste ljude koji su žrtve rata ili genocida", poručila je.

Što se tiče obitelji Zec, podsjetila je kako je jučer prvi put gradonačelnik Zagreba bio na komemoraciji, što je važan iskorak sa suočavanjem prošlosti u Zagrebu.

HDZ je kriv što nema odgovornih za zločin

"Ako se netko pita, kao što se jučer predsjednik Republike pitao, što bi se još trebalo učiniti jer je plaćena odšteta, on konkretno može, primjerice, oduzeti odličja počinitelju tog gnjusnog zločina, koje mu je dodijelio Franjo Tuđman za zasluge u ratu. Može se doći na komemoraciju, može se jednom godišnje nazvati preživjele članove obitelji, izraziti im sućut i žaljenje i ponoviti im svaki put da je Hrvatska njihova zemlja i da je Zagreb njihov grad", naglasila je.

Benčić dodaje da nitko iz HDZ-a ne dolazi na komemoraciju obitelji Zec jer su oni krivi što nema odgovornih za taj zločin. "Tko je bio na vlasti, tko je bio glavni državni odvjetnik u to vrijeme, tko je pustio da taj slučaj padne na proceduralnoj grešci - HDZ", rekla je.

  • +18
Komemoracija za obitelj Zec Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ustvrdila je kako se taj slučaj namjerno zataškao, namjerno nema odgovornih ni presude. "Odšteta je djeci nije ponuđena zato što se HDZ pokajao nego zato da ne bi imao sudsku presudu u kojoj piše da je počinjen zločin. Za to je kriv samo i isključivo HDZ, a može se posebno pitati i Vladimira Šeksa koja je njegova odgovornost u tome da nitko nije kažnjen", kaže.

Milanovića nisu podržali na predsjedničkim izborima, podsjetila je, tada uopće nisu imali kandidata, ali su u drugom krugu pozvali da se ne glasa za Kolindu Grabar Kitarović jer je tada bila lošiji izbor. A da su danas predsjednički izbori, ističe Benčić, sigurno bismo imali svog kandidata.