POREZNA REFORMA

Beljak: Vi ste računovođa; Marić: Bio sam loš u tome

17.11.2016 u 11:50

  • +10

Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljaju o ‘paketu’ porezih zakona

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Zabrinutost koju su tijekom saborske rasprave zastupnici izražavali zbog gubitaka koje će lokalne samouprave imati zbog promjena u segmentu poreza na dohodak pokušao je otkloniti ministar financija Zdravko Marić

Dok će se izmjenama poreza na dohodak dijelu građana povećati plaća, štetu će s druge strane trpjeti jedinice lokalne i regionalne samouprave. Prema procjenama, izmjenama bi gubitak u proračunskim prihodima za jedinice lokalne samouprave mogao iznositi 1,5 milijardi kuna. Taj problem prethodnih dana tijekom rasprave isticali su i zastupnici, no Marić ih je uvjeravao da će se nadoknaditi gubitak.

Kako točno to misli napraviti, danas je detaljnije pojasnio. Uskoro će, kaže, biti predložen Zakon o izvršavanju državnog proračuna za 2016. 'Jedinicama lokalne samouprave će se tijekom 2017. taj gubitak nadoknaditi i to na način da će se isplaćivati razlika između prihoda od poreza na dohodak koji su bili 2016. i prihoda od poreza na dohodak koji bi se isplatili 2017. Do 15. u mjesecu ta će razlika biti isplaćena', kazao je Marić, dodavši da će ta pomoć biti isplaćena u vidu nenamjenskih sredstava.

Ministarstvo financija će, dodao je, najkasnije do kraja lipnja sljedeće godine predložiti novi model financiranja jedinica lokalne samouprave.

Međutim, to nije uvjerilo HSS-ovog Krešu Beljaka, koji je optužio vladajuće da će poreznom reformom biti uništeno bar pedeset posto lokalnih jedinica samouprave.

'Vi ste jedan izuzetno sposoban, drag, simpatičan, mlad čovjek. No, vi niste političar, vi ste računovođa. To je činjenica. Računovođa ne može voditi politiku i ne može voditi političku strategiju kako će država izgledati za pet godina. To moraju raditi političke stranke', poručio je Beljak Mariću.

U obranu ministra financija priskočio je odmah HDZ-ov Branko Bačić. 'Nije samo bitan računovođa, pogotovo ako se taj posao obavlja kvalitetno i stručno, što ova administracija u Ministarstvu financija radi jako, jako dobro. Ali ovoj državi je dosta političara opće prakse i ministara opće prakse koji bi o svemu govorili, a o malo toga imaju pojma', poručio je Bačić.

Beljaku je odgovorio i sam Marić. 'Upitili ste mi nekoliko komplimenata na kojima se zahvaljuje, ali i nekoliko neopravdanih komplimenata. Zaista nisam računovođa. Dapače, od svih mojih ocjena na fakultetu najniže sam dobio upravo iz računovodstva. Ali nema veze, hvala vam na tome. Javit ću se svom profesoru i reći mu da sam prepoznat u u računovodstvu', kazao je Marić.

U svom izlaganju Beljak je prozvao i HNS jer su najavili da će biti suzdržani. Podsjetio je na njihove prozivke HSS-a zbog potpisa Andreju Plenkoviću. Odmah je odgovorio Ivan Vrdoljak. 'Zašto bi ja na prvom čitanju definirao svoj status opozicije i da kažem da sam apsolutno protiv svega', poručuje Vrdoljak.

'Nema tu posebne definicije. Znate vi sami, vi se dogovoreite s vladajućom većinom za neke svoje ustupke i onda im podržite određeni zakon. znate kako se to radi, gospodine Vrdoljak. E, HSS to ne radi', odgovorio mu je Beljak.

Zastupnike je nasmijao i moment između Beljaka i Ivana Pernara. 'A što reći nego da se s njim slaže, a što reći nego da je čovjek rekao istinu. Proturječit se ne može. Jedini koji će mu proturječit su ljudi koji su zdravoj pameti okrenuli leđa', poručio je Pernar Beljaku.

'Valja se velika nevolja, a Hrvatska poslušno sluša određene svjetske mediokritete i nitko o tome ne govori osim gospodina Pernara. I kad govori svi mu se smijete. mislim da to nije korektno. To je mlad čovjek koji je budućnost hrvatske politike, a mnogima od vas će se sigurno zalediti osmijeh već na slejdećim izborima. Hvala gospodine Pernar i samo naprijed tako dalje', kaže Beljak.