NOVI ČELNIK HSS-A

Beljak opleo po svima redom - od premijera do 'Mesije' Petrova

10.04.2016 u 14:47

Bionic
Reading

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Zašto je skeptičan prema opstanku Domoljubne koalicije te može li HSS opet postati respektabilna stranka, neka su od pitanja emisije.

'HSS nije isključivo poljoprivredna stranka, mi smo pozvani da se borimo za interes ruralnog područja Hrvatske i pandan smo građanskim strankama. 'Bez jakog sela nema jakog grada, ni jake države. Državu treba decentralizirati, društvo demokratizirati i to je sve što će HSS ponuditi u narednom razdoblju', kazao je Beljak gostujući u emisiji Nedjeljom u dva

Godine 1999. kad je imao 28 godina, uhvaćen je u provalama auta na parkiralištu. Pomoću kovanice od 50 lipa i pod utjecajem alkohola on i njegovo društvo otvorili su tridesetak automobila. Za to je kažnjen s osam mjeseci uvjetne kazne. Beljak kaže kako se radlo o gluposti koje nije bio svjestan, jer je bio u krivo vrijeme u krivom društvu. 'To nije preveliki krimen u mom životu i od tad sam počeo birati društvo', kazao je. 'Nisam kriminalac i nisam nikad radio štetu drugome, a kad bi se dogodila tuča uglavnom sam bježao', dodao je. U politiku je ušao kao mladi profesor koji je nosio listu grada Samobora - izbore su tada dobili.

Loša komunikacija između Domoljubne koalicije i Mosta za Beljaka je najveći problem u vladajućoj koaliciji. Ako se nešto ne promijeni ova Vlada neće izdržati ni do jeseni - trenutno rade samo na podjeli fotelja. 'Ova vlada malo ili nikako ne radi na reformama. Postoje pokušaji, ali oni sliče na pokušaj liječenja kuge u 16. stoljeću kad su liječnici oboljelima puštali krv - jer bolje nisu znali', kazao je. Premijer Tihomir Orešković, dodao je - nema politički legitimitet. 'On je eminentni menadžer, ali političar nije. Možda nešto i napravi, ako se okruži sposobnim suradnicima. Želim mu sreću', kazao je Beljak.

'Reforma nije ni poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja - treba dignuti državne prihode decentralizacijom, investicijama i novim radnim mjestima'. Samobor je to uspio novcem iz EU-a koji je uložen u poduzetništvo. 'Ukinite DUUDI i dajte nekretnine lokalnoj zajednici, dopustite gradonačelnicima i načelnicima da rade. Neka lokalna zajednica nađe investitore i stavi svoje nekretnine u funkciju', kazao je Beljak.

Za Božu Petrova kazao je kako 'mu se ne može prodavati pod Mesiju'. 'Nije on spasio Metković nego ga je doveo u probleme - zbog otkaza i nekih drugih poteza Metković će plaćati sudske oštete. U Hrvatskoj ima na desetke gradova koji stoje bolje od Metkovića', kazao je Beljak te najavio kako će na idućim izborima metkovski HSS najvjerojatnije kandidirati Stipu Gabrića Jamba za gradonačelnika.

Beljak je kazao kako 10. travnja 1941. 'jedan od najtužnijih i najsramotnijih dana u hrvatskoj povijesti'. 'Vlatko Maček je bio prvi antifašist, ostali su se javili tek nakon napada Njemačke na Rusiju', dodao je. To što ove godine predstavnici Židovskih općina neće ići na komemoraciju u Jasenovcu vidi kao reakciju na 'fašizaciju društva'. Dodao je kako ne možemo danas mlade učiti da pozdrav 'Za dom spremni' nema veze s NDH. 'Radi se o šačici uzurpatora koji su 1941. preuzeli vlast i njih se treba odreći. Revitaliziraju se neke stvari iz povijesti, a mi moramo živjeti unaprijed', poručio je.