SPAŠAVANJE BANKE

Belgijska vlada ponudila ostavku kralju

19.12.2008 u 19:04

Bionic
Reading

Belgijska vlada premijera Yvesa Leterma odlučila je podnijeti u petak ostavku zbog skandala povezanog sa spašavanjem bankarsko-osiguravajuće kuće Fortis

Premijer Yves Leterme sazvao je sjednicu vlade nakon što je ministar pravosuđa Jo Vandeurzen podnio ostavku. Na hitno zakazanom sastanku odlučeno je da vlada ponudi ostavku kralju Albertu II., koji je može prihvatiti ili odbiti.

Ministar Vandeurzen podnio je ostavku nakon što je belgijski Vrhovni sud naveo da je vlada prošli tjedan pokušala utjecati na sudski postupak pokrenut u vezi sa spašavanjem Fortisa.

Fortis je najveća banka u Belgiji, koja je postala prva žrtva velike financijske krize koja se iz Amerike sručila na Europu. Belgija, Nizozemska i Luksemburgu odlučile su s nekoliko milijardi eura spriječiti bankrot te banke.
Predsjednik Kasacijskog suda, najvišeg suda u Belgiji izjavio je u petak da 'postoje ozbiljne indicije' da je vlada Yvesa Leterma pokušavala vršiti pritisak na sud u slučaju Fortis, ali da nema 'pravnih dokaza'.

Ostavka vlade može u Belgiji pogoršati ionako nestabilnu političku situaciju zbog nesporazuma Flamanaca na sjeveru zemlje s frankofonim Belgijancima na jugu i u glavnom gradu Bruxellesu.

Leterme je uspio sastaviti vladu u ožujku ove godine, devet mjeseci nakon općih izbora, što je rekord do sada. Glavni razlog tome je zahtjev Flandrije, bogatijeg dijela Belgije, za većom autonomijom i manjim davanjima siromašnijoj Valoniji i Bruxellesu. Frankofona strana u Belgiji optužuje Flamance da njihovi zahtjevi idu u pravcu raspada zemlje.