POTPORA ZA EU

Bebić lobirao u Mađarskoj

08.06.2011 u 19:33

Bionic
Reading

Mađarska je podupirala Hrvatsku od Domovinskog rata nadalje, prva je izglasala ratifikaciju članstva Hrvatske u NATO-u i sigurno će biti među prvima koji će nam pružiti potporu kada se bude glasovalo o ratifikaciji članstva Hrvatske u Europskoj uniji, rekao je u srijedu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon radnog ručka s predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Koeverom u Gornjem Knegincu kod Varaždina

Dodao je da se nada dobrim vijestima u petak, odnosno da će, sukladno najavama, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zemljama članicama EU-a preporučiti završetak pregovora s Hrvatskom, s ciljanim datumom pristupanja 1. srpnja 2013.

Mi smo uporno, dugo, ustrajno i temeljito pregovarali i nadam se da će predsjednik Europske komisije Barroso predložiti zemljama članicama Unije da Hrvatska postane 28. članica, rekao je Bebić.

Dodao je da nakon toga slijedi izrada sporazuma između hrvatske vlade i Europske komisije, a zatim i referendum te da smatra da će ugovor između Hrvatske i Europske unije biti potpisan najesen.

Koever je pohvalio suradnju Hrvatske i Mađarske te naglasio da se nada da će u Europskoj komisiji u petak biti najavljeno kada se predviđa završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

'To za Mađarsku predstavlja veliko zadovoljstvo jer smo bili u prilici pridonijeti tom vrlo značajnom koraku', rekao je Koever. Dodao je da smatra da je priključenje Hrvatske Europskoj uniji i s aspekta integracije zapadnog Balkana vrlo važan korak, poticaj ostalim narodima na prostorima zapadnog Balkana i ujedno čimbenik stabilnosti.