konferencija za novinare

Bartulica komentirao odnose sa Srbijom, proslavu Oluje i strane radnike u Hrvatskoj

08.08.2023 u 16:08

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Stjepo Bartulica (DP) poručio je u utorak, u povodu 10 godina članstva Hrvatske u EU, kako je vrijeme da Hrvatska pokaže više samopouzdanja i samopoštovanja u Bruxellesu

"Moja je poruka da članstvo u Uniji moramo koristiti na bolji način, a to znači voditi se načelom: 'Prvo Hrvatska', prvo osigurati svoj interes, a onda razmišljati o drugim problemima", poručio je na konferenciji za novinare u Šibeniku.

Kaže da je prerano uvođenje eura rezultirao inflatornim pritiskom i rastom cijena na koje je Domovinski pokret pravovremeno upozoravao te da se boji i da će građani uskoro tek otkriti gorke posljedice tih loših politika.

"Bankari u Europskoj središnjoj banci ne vode računa o specifičnim okolnostima hrvatskog gospodarstva i sad smo trajno izgubili monetarni suverenitet. Još jednom ističemo kako je euro prerano uveden", kazao je.

Drži kako sredstava EU koja su nam na raspolaganju, nisu jamstvo ni za blagostanje niti za ostanak naših ljudi što pokazuju i podaci prema kojima Grad Šibenik, pored svih tih sredstava, ima demografski pad od devet posto, dok je u županiji situacija još gora.

"Čujem od poduzetnika da je gotovo nemoguće naći radnika koji zna hrvatski jezik prema tome, situacija je vrlo teška i moramo se okrenuti sebi, početi bolje štititi svoje vitalne interese, a manje voditi računa o nekoj globalističkoj agendi", rekao je Bartulica.

Osvrćući se na izjave srbijanskih čelnika u Prijedoru protiv "Oluje", istaknuo je da Hrvatska treba inzistirati na priznavanju odgovornosti za ono što se prije 30 godina dogodilo u Hrvatskoj, zajedno s isplatom ratne odštete.

"To su preduvjeti za normalizaciju odnosa sa Srbijom i smatramo kako je rješavanje ovih pitanja s Hrvatskom preduvjet Srbiji za približavanje članstvu u EU. Hrvatska vlada je tu prepopustljiva, prelako se uklapa u tu zajedničku politiku. Vrijeme je da pokažemo više samopouzdanja i samopoštovanja u Bruxellesu kao i za vladu koja je u stanju, u nekim pitanjima, proturječiti lažnim autoritetima u Bruxellesu'', poručio je Bartulica.