20-ak privedenih

DP, Suverenisti i HSP osudili zabranu ulaska HOS-a u Knin: 'To je dno dna'

05.08.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Domovinski pokret, Suverenisti i HSP osudili su zabranu ulaska pripadnika HOS-a u Knin, gdje se obilježavao Dan pobjede i 28. obljetnica VRO Oluje, istaknuvši kako je riječ o porazu vlasti, a Suverenisti zbog incidenta traže i ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Iz Domovinskog pokreta poručili su kako smo u subotu "ponovno imali prilike svjedočiti sramotnom činu hrvatske policije" te su najoštrije osudili "bezuman i antihrvatski čin zabrane ulaska pripadnicima IX. bojne HOS-a u Knin" kako bi obilježili obljetnicu hrvatske pobjede.

"Omalovažavanje Domovinskog rata se nastavlja, ali ovoga puta ne u režiji koalicijskog partnera Milorada Pupovca, već direktno od strane hrvatske države. Zabraniti ulaz pripadnicima hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata, na Dan hrvatskih branitelja, u Knin, poraz je svih nas, a prije svega ove vlasti na čelu s AP-om", ocijenili su.

Suverenisti su upozorili kako su pripadnicima HOS-a policijski službenici zabranili ulazak u Knin iako su imali pozivnice i uredne propusnice za vozila te ocijenili kako je to "dno dna" s obzirom na to da su oni sudjelovali u Oluji.

"Ovo je još jedan dokaz očiglednog utjecaja SDSS-a na politiku vladajućeg HDZ-a i cijena tzv. hrvatsko-srpske trgovačke koalicije. Žalosno da žalosnije ne može biti", poručili su.

Traže hitno očitovanje premijera Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te ostavku ministra Božinovića, ali i sankcioniranje onih koji su HOS-ovcima izdali zapovijed o zabrani ulaska.

Hrvatska stranka prava (HSP) je pak osudila privođenje veterana HOS-a "zbog toga što su na proslavu došli u odorama s obilježjima HOS-a".

  • +65
Dan pobjede u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Pri tome su poručili kako treba poštovati da su pod znakovljem HOS-a dragovoljci branili Hrvatsku od velikosrpske agresije, ali i podsjetili da hrvatski zakoni dozvoljavaju da se znakovlje vojnih postrojbi koristi i ističe pri obilježavanju obljetnica.

Naveli su i kako istovremeno "nitko nije priveo" članove nevladinih udruga ili im zabranio okupljanje kada su jučer u Zagrebu "iznosili laži i omalovažavali pobjedničku i osloboditeljsku Oluju te time uvrijedili sve žrtve srpske agresije".

"HSP osuđuje ova dvostruka mjerila pri čemu se redovito drakonski kažnjavalo hrvatske branitelje, dragovoljce, pripadnike postrojbi HOS-a, dok se ignorira kršenje zakona i isticanje obilježja velikosrpske agresije i totalitarnih režima", poručili su.  

Šibensko-kninska policija privela je u subotu HOS-ovce nadomak Knina. Iako im na videosnimci policajac govori da u Knin ne mogu "zbog čestih kršenja mjera za Oluju", policija u priopćenju kaže da je problem bio u tome što su odbili ići alternativnim pravcem i da su blokirali cestu. Incident se dogodio jutros prije 8 sati na križanju državne ceste D-33, na putu prema Kninu. Prema neslužbenim informacijama, uhićeno je 20-ak pripadnika 9. Bojne HOS- a, zajedno s njihovim ratnim zapovjednikom Markom Skejom.

Članovi Udruge i njezin predsjednik Marko Skejo posljednjih godina redovito dolaze u Knin na obljetnicu Oluje, a zbog njihovog ponašanja i postupanja, često ih prati policija. Njihovo obilježavanje Oluje svake je godine pratilo i uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.