KUBANSKI DISIDENTI

Barikade u crkvi u Havani: Hoćemo do Pape!

15.03.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Trinaest disidenata jutros se zabarikadiralo u jednoj katoličkoj crkvi u centru Havane zahtijevajući poboljšanje u stanju ljudskih prava. Traže da ih primi papa Benedikt XVI., koji posjećuje Kubu od 26. do 28. ožujka

Iz ureda nadbiskupije u Havani stiglo je odmah priopćenje u kojem se okupacija crkve osuđuje i naziva 'neodgovornim činom'.

Prosvjednici u Crkvi od Milosrđa pripadaju ilegalnoj Republikanskoj stranci Kube, objasnio je Elizardo Sánchez, glasnogovornik Kubanske komisije za ljudska prava i nacionalno pomirenje, a glasovita opozicijska blogerica Yoani Sánchez preko Twittera dijeli mišljenje katoličke hijerarhije, jer naglašava da je čin zauzimanja crkve kao mjesto prosvjeda 'nasilno' i 'puno nepoštivanja'.

Župnik navedene crkve Roberto Betancourt kazao je kako su oporbeni aktivisti predali svoje zahtjeve, ali nije želio dati više detalja o akciji niti dopustiti novinarima da uđu u crkvu.

Agencija EFE prenosi da u kvartu u kojem se nalazi ta crkva kao ni oko nje još nema vidljive policijske prisutnosti.

I druge poznate disidentske skupine kao što su Dame u bijelom (supruge, sestre i majke političkih zatvorenika) zatražile su od katoličkih vlasti da se Papa sastane s disidentima tijekom skorog posjeta Kubi. Organizacije za ljudska prava prošli su tjedan izvijestile o sličnom pokušaju prosvjeda u jednoj crkvi (San Isidro) u gradu Holguín na istoku otoka, ali je to policija brzo osujetila.