ministar obrane

Banožić: Skinut ću oznaku tajnosti kada to za svoje letove napravi Milanović

20.01.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić poručio je u četvrtak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da skine oznaku tajnosti sa svojih putovanja, nakon čega će on to isto učiniti za nalaz inspekcije u kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja

"Glavni inspektorat je taj koji je stavio oznaku tajnosti, ne ministar obrane. Zbog ovog svega što je bilo, predlažem da predsjednik Republike Milanović skine klasificiranost s podataka koje je on stavio, a to su putovanja zbog kojih je nastao sav ovaj problem i nalaz. Kada on to učini, učinit ću i ja za ovo, tako da javnost dobije kompletnu sliku i prosudi", rekao je Banožić novinarima uoči sjednice Vlade.

Dodao je da u nalazu "nije baš sve kao što je rečeno" u pismu predsjednika Milanovića premijeru Andreju Plenkoviću.

Na pitanje zašto je tražio inspekciju u kabinetu načelnika Hranja, Banožić je odgovorio da je to učinio jer ga se zaobilazilo u zapovijedima Glavnom stožeru, odnosno u trošenju sredstava Ministarstva obrane.

"Jednostavna stvar, ako napravite zapovijed, temeljem te zapovijedi brod Učka ode u Albaniju i utvrdi se da taj put nije bio službeni, nego privatni, a potrošena su sredstva Ministarstva obrane, što se tu događa, tko je dao zapovijed", upitao je.

Naveo je da je Hranj njega izvještavao kada je donosio zapovijedi te je on primio na znanje da će se dogoditi trošak u Ministarstvu obrane.

Inspekcija u Glavnom stožeru temeljem dopisa iz Ureda predsjednika

"Objavit ću ih istog trena kada se dogodi ovaj reciprocitet, da javnost ima kompletnu sliku. Inspekcija je nastala temeljem dopisa iz Ureda predsjednika", kazao je Banožić.

Upitan je li admiral Hranj prekršio zakon nije htio odgovoriti jer bi time, istaknuo je, ušao u tajnost dokumenta.

Naglasio je da ono što stoji u pismu nije u potpunosti točno onome što stoji u nalazu, potvrdivši da pismo uopće nije pročitao.

Na pitanje kako onda zna što nije točno iz pisma, Banožić je kazao kako se iz medijskih napisa vidjelo da je "utvrđeno da načelnik nije kršio zakon". Upitan je li to onda istinito ili nije, ministar nije htio odgovoriti.

Novinari su ga pitali i što ako predsjednik ne skine oznake tajnosti, na što ministar nije dao precizan odgovor, već je kazao da je na to pozvao već nekoliko puta.

"Ja sam to javno učinio već nekoliko puta, rekao sam da skinemo oznaku tajnosti pa da prestane ovaj problem. Imate dio kada su zahtjevi za korištenje materijalnih resursa od Ureda predsjednika dolazile u kabinet ministra i onda se to naprasno prestalo raditi", kazao je Banožić.

Naveo je da takvih dopisa bilo do 20, a na opetovani upit, pošto je prethodno kazao da ih je bilo preko 130, ministar je pojasnio da je to ukupna brojka s onim brojem dopisa što kasnije nisu dolazili u kabinet ministra, istaknuvši da još nije imao priliku o tome razgovarati s premijerom.

Ured predsjednika ne želi suradnju s MORH-om

"Ja sam u svoj stav, što se tiče Ureda predsjednika, davno iznio, još od svibnja nemam komunikaciju s Uredom. Mislim da se sve ovo što se tražilo, i oko slučaja Burčul, treba staviti u kontekst da se pokaže da Ured predsjednika ne želi suradnju s Ministarstvom obrane", naglasio je Banožić.

Na upit ostaje li u Vladi naglasio je da ima potpuno povjerenje premijera, a na pitanje je li bilo pritisaka iz Ureda predsjednika na glavni inspektorat, rekao je da se to može utvrditi iz medijskog prostora.

"Kada je 4. studenoga iz Ureda predsjednika napravljen blagi pritisak prema supruzi glavnog inspektora, kada je rečeno da je ona baš sada dobila mjesto direktora u HEP-u, to je bila jasna poruka što će se događati u budućnosti", kazao je Banožić.

Na tvrdnje da ga "predsjednikovi suradnici ne žele ni vidjeti na Pantovčaku" uzvratio je da ih jedva čeka vidjeti kako bi raspravljali o bitnim temama unutar Hrvatske vojske.

Upitan hoće li, nastavi li se ovakav odnos, podnijeti ostavku kako sustav ne bi postao talac njihova sukoba, ministar je poručio: "Naravno da neću".

"Taj sukob, tko ga je prouzročio i tko odbija suradnju, taj bi trebao i pozvati. Ako se možemo dogovoriti za sastanak, bit će mi drago da razgovaramo o onim temama za koje držim da su bitne za vojsku", istaknuo je Banožić.

Naglasio je da kod imenovanja odabrane osobe za neku dužnost to iskomuniciraju s Uredom predsjednika, onda načelnik potpiše prijedlog, ministar daje suglasnost, ali i ustvrdio da dokumenti stoje na Pantovčaku.

'