Konferencija Američko-jadranske povelje

[FOTO] Banožić: Prioriteti se odnose na cyber sigurnost, kibernetičke aktivnosti te na hibridna djelovanja

28.09.2021 u 13:40

Bionic
Reading

S ciljem jačanja sigurnost u jugoistočnoj Europi, u Podstrani kod Splita u utorak se održava konferencija načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga država članica Američko-jadranske povelje (A5), a sudionici bi po završetku skupa trebali potpisati i zajedničku izjavu.

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa osnovana 2003., a formirale su je Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države u cilju pružanja potpore članicama u pristupanju euro atlantskim integracijama. Inicijativi su naknadno pristupile Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Srbija, Slovenija i Kosovo na sastancima sudjeluju u statusu promatrača.

Konferencija se održava u sklopu ovogodišnjeg predsjedanja Hrvatske tom poveljom, a domaćin načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj je istaknuo kako je temeljni cilj inicijative A5 suradnja sa zemljama u regiji koje se žele integrirati u NATO i Europsku uniju.

"Također želja nam je da kroz intenzivnu suradnju, sastanke te sudjelovanje u vježbama podignemo razinu sigurnosti u regiji, a tu nam jako pomaže američko zapovjedništvo u Europi koje kroz organizaciju vježbi pozivajući članice A5 povećava zajedničku interoperabilnost i jača pojedine oružane snage članica te u konačnici jača i stabilizira cijelu regiju," rekao je Hranj.

Rekao je i kako konferenciji nazoče i časnici iz Sjedinjenih Američkih država koji su angažirani u Američkom zapovjedništvu za Europu te predstavnici nacionalnih gardi koje su partneri s pojedinačnim članicama inicijative A5.

Banožić: Boljom suradnjom do stabilnosti, sigurnosti i napretka

Ministar obrane Mario Banožić je istaknuo kako su prioriteti Inicijative A5 zaključci s prošlogodišnjeg summita te inicijative u Zagrebu.

"Naši prioriteti za Američko-jadranska povelju odnose se na cyber sigurnost, kibernetičke aktivnosti te na hibridna djelovanja koja smo svi zajedno detektirali da u posljednje vrijeme su vrlo intenzivna," rekao je Banožić.

Dodao je kako će teme konferencije biti vezane i za interoperabilnost koja je, kako je naglasio, "definitivno preduvjet za sve buduće misije i operacije na kojim ćemo sudjelovati s našim saveznicima."

"Naš naporan rad stvorio je jaku platformu partnerstva koja je stvarna pogonska snaga ne samo za našu sigurnost i suradnju u obrani nego za primjenu naše zajedničke vizije zajedničke euro-atlantske budućnosti," istaknuo je Banožić.

Rekao je i kako je "naš svijet sve nestabilniji, opasniji i osjetljiviji" na sigurnosne izazove te je potrebna bolja suradnja kako bi se osigurali stabilnost, sigurnost i napredak u regiji.

"Želimo graditi budućnost u kojoj će naše zemlje doprinijeti miru i sigurnosti u svijetu," poručio je Banožić.

Sudionike konferencije je pozvao da posjete Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu (ASDA) koja će se u Splitu održati od 29. rujna do 1. listopada, rekavši da je to "najveći događaj takve vrste u jugoistočnoj Europi".

"U Hrvatskoj želimo izgraditi vojnu industriju koja će biti robusna, otporna i kompetitivna na međunarodnom planu", poručio je Banožić.

Howard: Učvrstiti potporu politici otvorenih vrata NATO-a

Zamjenik zapovjednika Američkih snaga za Europu (US EUCOM) general-pukovnik Michael Howard pozdravio je napore koje su članice A5 uložile od uvođenja Američko-jadranske povelje da bi oružane snage "unaprijedile operabilnost i izvezle mir, ne regionalno već globalno."

Naglasio je kako je svrha povelje dodatno učvrstiti potporu politici otvorenih vrata NATO-a i punoj integraciji članica A5 u NATO i ostale euroatlantske institucije.

"Svake godine pojedinačni doprinosi vaših zemalja pojačanju spremnosti NATO-a vrijedni su priznanja", rekao je.

Howard je istaknuo i važan doprinos Hrvatske kroz vježbe Astral Knight 21, Immediate Response 21 i Adriatic Thunder.

"U ove vježbe uložen je izuzetan napor i kao što odražava ova konferencija, od esencijalne je važnosti da lekcije koje smo ovdje naučili uključimo u buduće scenarije vježbi", kazao je Howard.

Pohvalio je i sudjelovanje u misijama NATO-a u Afganistanu ali i spremnost za prihvaćanje evakuiranih afganistanskih izbjeglica.

"Disciplina i budnost vaših država osigurava kontinuitet svih aktivnosti i za vrijeme epidemije covida-19," kazao je Howard.

Ovdje sam da bih slušao i učio na temelju vašeg uvida i uzimajući u obzir vaše gledište o tome kako možemo primijeniti lekcije koje smo naučili tijekom ovogodišnjih vježbi i poboljšati našu operabilnost. US EUCOM je svjesna da postoje regionalni izazovi. Ova konferencija je primjer zajedničke posvećenosti načelima Američko-jadranske povelje, rekao je Howard.