ministar obrane

Banožić: Ljudsko-robotska sučelja budućnost su djelovanja oružanih snaga

26.09.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) „Dr. Franjo Tuđman“ u utorak je otvorena dvodnevna međunarodna stručna konferencija „Ljudsko – robotska sučelja i gaming tehnologije u području obrane“, usmjerena na nove tehnologije i sposobnosti u području obrane

Ministar obrane Mario Banožić je u prigodnom obraćanju na otvaranju konferencije istaknuo kako je na ovoj konferenciji uspješno okupljen realan sektor ''koji generira naš zajednički razvoj, prosperitet i definira okvire naše zajedničke, uspješne budućnosti''. Naglasivši značajnu ulogu Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, Banožić je kazao da je klaster uspješno okupio domaću industriju na jedno mjesto, dodajući kako je ''odrađen i vrhunski posao kada je u pitanju približavanje Europskih fondova našoj obrambenoj industriji''.

''Važno je istaknuti kako se potencijal naše obrambene industrije razvija i u izravnoj suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom, a proizvođači vojne opreme i naoružanja imaju nezamjenjivu ulogu u razvoju sposobnosti te održavanju operativne spremnosti naših Oružanih snaga i obrambenog sustava u cijelosti'', kazao je. Dodao je kako ljudsko – robotska sučelja i gaming tehnologije predstavljaju budućnost u razvoju doktrina i načina djelovanja snaga budućnosti. ''Moramo ostati u koraku s razvojem tih novih doktrina i sposobnosti te uvijek ostati otvoreni za nove ideje'', zaključio je.

  • +15
Međunarodna konferencija za obranu i sigurnost Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić ocijenio je da je obrambena industrija strateški bitan sektor za Hrvatsku, dodajući kako ta industrija sve više postaje niša na kojoj Hrvatska gradi svoju komparativnu konkurentnost koju sve više prepoznaju i Europski fondovi. Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI) Goran Basarac istaknuo je da je Hrvatska jedna od članica EU koja je u svojem klasteru uspjela pozicionirati sigurnost kao važno područje pamete specijalizacije te prva članica u EU koja potiče ulaganjem istraživanje i razvoj svojeg sektora obrambene industrije kroz EU fondove.

Zapovjednik HVU-a general - bojnik Slaven Zdilar je naglasio da nove tehnologije imaju ključnu ulogu u obuci i obrazovanju časnika, dok je predsjednik Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Ante Janko Bobetko kazao kako se na konferenciji uživo prikazuje sinergija javnog i poduzetničkog sektora. Sudionici konferencije obišli su uoči otvaranja konferencije izložbu proizvoda i sustava proizašlih iz projekata hrvatske obrambene industrije sufinanciranih iz ESI fondova. Na konferenciji, tijekom koje će se biti održano više različitih predavanja, prezentacija, demonstracija i panel-diskusija, govorit će o tome kako digitalne tehnologije mogu koristiti u obrani te koje su njihove prednosti na bojnom polju.