posjet gašincima

[FOTO/VIDEO] Banožić: Nemojte više stavljati znak jednakosti između izjava mene i Milanovića. Zna se tko radi za, a tko protiv!

25.11.2022 u 11:53

Bionic
Reading

I dalje se ne stišavaju reakcije oko prijedloga odluke Vlade da Hrvatska sudjeluje u misiji vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje i obuku ukrajinskih vojnika. Iz Gašinaca još se jednom na temu oglasio i ministar obrane Mario Banožić

'Naglasak je i na tome da znamo na kojoj smo strani povijesti. Suosjećamo s Ukrajinom jer smo imali takvu situaciju u Domovinskom ratu. Ovako im je poslana jasna poruka kako ćemo se razvijati u budućim misijama', rekao je Banožić u Gašincima.

Odlukom o obuci ukrajinskih vojnika pohvalio se i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, a Banožić je komentirao boji li se scenarija u kojem ukrajinskom kolegi morat reći da ništa neće biti od obuke jer Sabor nije donio odluku.

'Ono što je sigurno kod donošenja odluka nije bilo bojazni nikakave da Ukrajini treba pomoći. Ovo je prije svega EU misija i iskomunicirana je s Glavnim stožerom i generalima. Žalosno je da pojedini političari u nedostatku hrabrosti će kroistiti situaciju i uvlačiti nas u proceure koje ne stoje. To je pokušano u zadnjih dan-dva. Ukrajina je od 1994. potpisnica Partnerstva za mir i na taj način je trebamo podržati. Siguran sam da će zastupnici razumijeti poruke obučnih aktivnosti i da će glasati pozitivno', kazao je Banožić.

  • +8
Ministar Banožić uručio ugovore za prijam u djelatnu vojnu službu Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

'Što se tiče predsjednika RH, izašao je komentirati u negativnom kontekstu kada odluka nije imala ni slovo na papiru. Bilo je jasno da je to bio politički cilj. Nakon odluke Vlade vidljivo je da ne može biti jednog slova da bi netko bio protiv troga. Vlada ima većinu u Saboru, siguran sam da će doći do dvotrećinske većine', dodao je ministar.

Na dodatno pitanje što ako zastupnici glasaju protiv, Banožić je rekao: ''Mislim da će to javno morati objasniti saborski zastupnici i iz toga će se vidjeti gdje su problemi. Ali će biti šteta i za HV ako ne odu u misiju jer je svaka misija prilika i za razvoj HV-a'.

Ministar Banožić o glasanju u Saboru za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjić / Cropix

Upitan postoji li želja Vlade da se sjedne za stol s Milanovićem, kazao je: 'Javno sam komunicirao cijelu godinu da se s predsjednikom sjedne i razgovara. Jako šteti izjavama i vojsci i građanima i ugledu RH. On je taj koji treba sjesti za stol. Kod nas su stvari jasne, u okviru zakonskih okvira predlažemo odluke. Nemojte više stavljati znak jednakosti između izjava mene i Milanovića ili Plenkovića i Milanovića, zna se tko radi za, a tko protiv.'

Na pitanje zašto se preskače Milanovića u donošenju odluke, Banožić je podsjetio da je Milanoviću poslan zahtjev no da ga on nije želio ni razmatrati.

'Ne preskačemo Milanovića, imao je stavak 7. Žalosno je da su pokušali kontaminirati taj proces. Isto je i Milanović postupao prema članicama Partnerstva za mir. Po ovoj proceduri smo donosili već godinama odluke o vojnim misijama', kazao je Banožić.

Kazao je kako će sudjelovanje Hrvatske u ovoj dvogodišnjoj misiji vojne pomoći Ukrajini proračun koštati 15 milijuna kuna godišnje.