ministar obrane malo požurio

Ukrajinci već slave: 'Hrvatska Vlada odobrila je obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj! Dobro obučena vojska definitivno će pobijediti ruske ubojice i silovatelje!'

25.11.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada jučer Saboru na odobravanje poslala odluku o sudjelovanju Hrvatske u misiji vojne pomoći Ukrajini, vlasti u toj državi već su počele slaviti

'Vlada RH odobrila je odluku o obuci ukrajinske vojske u Hrvatskoj. Moderna, dobro obučena vojska s moćnim partnerima definitivno će poraziti čopor ruskih ubojica, pljačkaša i silovatelja. Hvala Andreju Plenkoviću i Mariju Banožiću na podršci!', napisao je na Twitteru ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

U Ukrajini su očito već počeli slaviti iako odluka još nije službeno donesena. Podsjetimo, Vlada je s jučerašnje sjednice samo poslala prijedlog odluke Saboru na odlučivanje. Radi se o sudjelovanju u misiji vojne pomoći Ukrajini, koja između ostalog uključuje i obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. 

Kako je jučer pojasnio premijer Andrej Plenković, Hrvatska će u misiji sudjelovati na tri načina - da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Prema odluci, predlaže se da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga uz mogućnost rotacije. Do 100 pripadnika ukrajinske vojske može prijeći granicu RH, uz mogućnost rotacije.

  • +7
Oleksij Reznikov Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, problem je što Vlada za ovakvu odluku nije dobila suglasnost predsjednika RH Zorana Milanovića, koji odluku nije želio ni razmatrati, tvrdeći da ministar obrane nije ovlašten tražiti njegovu suglasnost, da nije točno objašnjeno što bi ukrajinski vojnici trebali raditi, ali i da se ministar obrane pozvao na pogrešne ustavne odredbe.

Vlada se stoga pouzda dobiti odobrenje dvotrećinske većine Sabora, no dobar dio oporbe smatra da Sabor tu nema što odlučivati, već da se prema Ustavu o tome moraju dogovoriti Vlada i predsjednik.