dan domovinske zahvalnosti

Banožić i Hranj: Počast i neizmjerna zahvalnost hrvatskim braniteljima

04.08.2021 u 12:43

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su čestitke povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, izrazivši počast i neizmjernu zahvalnost braniteljima

Ministarstvo obrane u srijedu je priopćenjem prenijelo Banožićevu poruku braniteljima, obiteljima poginulih, nestalih i umrlih branitelja, vojnicima i vojnikinjama te građanima u kojoj podsjeća kako je podizanjem hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi prije 26 godina nagoviješten kraj Domovinskog rata te povratak svih okupiranih dijelova u sastav RH.

Istaknuo je da su operaciju Oluju proveli hrabri hrvatski branitelji koji su prošli trnovit put obilježen stradanjima hrvatskog naroda i razaranjem Domovine.

"Upravo je na njihovoj žrtvi izgrađena današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska", poručio je i dodao kako se ovom čestitkom braniteljima još jednom odaje počast i neizmjerna zahvalnost.

Duboku zahvalnost Banožić je uputio i obiteljima hrvatskih branitelja poginulih tijekom Oluje, kao i obiteljima svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata.

Sloboda je neprocjenjiva, treba kontinuirano ulagati u obranu i sigurnost

"Neka njihova žrtva bude podsjetnik svima nama kako je sloboda neprocjenjiva i kako i dalje treba kontinuirano ulagati u obranu i sigurnost Domovine", poručio je i dodao kako su Oluja i Domovinski rat pokazali da hrvatski narod uz zajedništvo može ostvariti nezamislive rezultate i ispuniti sve ciljeve.

"I danas nam je itekako potrebno to zajedništvo kada smo kao suočeni s novim izazovima koji su posljedica pandemije koronavirusa", naglasio je i dodao kako čvrsto vjeruje u snagu i odgovornost te zajedništvo naroda u ovim izazovnim vremenima.

Banožić je najavio i nastavak zaštite nacionalnih interesa, razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske, "jer nas svi izgubljeni životi utkani u temelje naše države na to obvezuju".

I Hranj je poručio da su misli i zahvalnost Hrvatske vojske okrenuti prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost RH te postali uzor svim pripadnicima Oružanih snaga.

Ključ svake pobjede su ljudi spremni na odricanje i žrtvu

"Ključ svake pobjede i svakog uspjeha su ljudi, naši hrvatski branitelji, naši hrvatski vojnici. Spremni na odricanje i žrtvu, predani zadaći, postrojbi i domovini, svojim znanjem i sposobnostima pred dvadeset i šest godina izborili su slobodu i neovisnost", naglasio je.

Hranj je ustvrdio da hrvatske suvremene, profesionalne, organizirane i cijenjene vojne snage, osposobljene i obučene za tradicionalne zadaće, svakodnevno predano doprinose zadaćama pomoći društvu i građanima u slučajevima nesreća.

Dodao je da svojim sudjelovanjem u međunarodnim misijama, operacijama i aktivnosti pridonose izgradnji sigurnosti i mira.