TEŠKA ZADAĆA

Banke u Srbiji morat će dokazati da su dinare za kredite osigurale prodajom švicarskih franaka

02.04.2019 u 22:46

Bionic
Reading

Banke u Srbiji morat će dokazati da su se za stambene kredite indeksirane u švicarskim francima zadužile upravo u toj valuti ili će im ugovori biti ništavi, pravno je mišljenje Vrhovnog kasacijskog suda (VKS) u Beogradu kojim se nagovješćuju moguća povoljnija rješenja za dvadesetak tisuća klijenata koji imaju kreditnu klauzulu u švicarskoj valuti.

Vrhovni kasacioni sud u Beogradu ocijenio je u utorak da je valutna klauzula u ugovoru u stambenim kreditima pravno valjana, ali je ništavno indeksiranje u švicarskim francima, ukoliko banka pouzdano ne dokaže da je dinarska sredstva osigurala vlastitim zaduženjem u švicarcima.

Stajalište tog suda je da će odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švicarskim francima biti ništava ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih kredita, obzirom da su ti zajmovi za klijente realizirani u dinarima.

Kao privremena mjera sugerira se zabrana aktiviranja hipoteke, što je postalo prijetnjom zaduženim građanima da će morati na ulicu jer im je rata za kredit postala preveliki teret za obiteljski proračun.

Udruge zaduženih u švicarskim francima u Srbiji prosvjeduju već tri godine jer nešto više od 18.000 građana ima stambene kredite u švicarskim francima, a od države su zahtijevali da se “riješi problem enormnih tečajnih razlika i lihvarskih kamata”, što to je bio razlog sve češćih kolektivnih tužbi klijenata protiv banaka.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovana Tabaković izazvala je svojevremeno žestoke kritike i komentare u javnosti i na društvenim mrežama svojom izjavom kako građani zaduženi u švicarskim francima ne bi trebali očekivati neko novo rješenje osim već ponuđenih mogućnosti da s bankama postignu individualne dogovore o kreditima.

  • +6
Konferencija za medije udruge Franak ispred Vrhovnog suda u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Klijenti banaka zaduženi u švicarcima tražili su svojevremeno rješenje i od Aleksandra Vučića u doba dok je bio premijer, ali je reagiranje države izostalo i nakon što je vladu preuzela premijerka Ana Brnabić.

Vučić je, međutim, prošlog tjedna u razgovoru s prosvjednicima ispred Vrhovnog kasacijskog suda obećao da će država reagirati i najavio mogućnost da se intervenira sa 120 milijuna eura kako bi se s bankama kompenzirale tečajne razlike.

Nakon današnjeg pravnog mišljenja Vrhovnog kasacijskog suda Vučić je izrazio je zadovoljstvo i ocijenio da to stajalište „nije obvezujuće, ali je dobra osnova za nastavak razgovora“.

  • +36
Prosvjed udruge Franak u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Građani koji su se u Srbiji zadužili u francima uzeli su kredit po tečaju od tadašnjih 55 dinara za franak, a euro je tada vrijedio 87 dinara.

Prosječan tečaj franka u mjenjačnicama i bankama u Srbiji danas je od 107,1 do 111,7 dinara, dok se jedan euro mijenja za 119,1 do 121 dinar.