vrhovni sud

Udruga banaka o presudi u slučaju švicarac: Manipulira se medijima, radi se o tek jednoj pojedinačnoj presudi

28.03.2019 u 21:14

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka (HUB) u četvrtak navečer objavila je priopćenje u kojem se navodi kako se presuda Vrhovnog suda o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima, odnosi na pojedinačnu presudu i nikako se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku.

'Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite', priopćeno je iz HUB-a.

Podsjetimo, Vrhovni sud Vrhovni donio je presudu o nezakonitosti kamata kredita u 'švicarcima' u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014, ali u pojedinačnoj presudi.

Zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić ocijenio je u četvrtak pozitivnom odluku Vrhovnog suda kojom su odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. proglašene nezakonitima, upozorivši međutim kako se ključna odluka o pravu dužnika na preplaćene kamate još uvijek čeka.

"Mi čekamo odluku Vrhovnog suda o tome imamo li nakon konverzije pravo na preplaćene kamate. Ova odluka o tome ne govori zbog toga jer je tužena banka tek u žalbi tražila da se zbog konverzije tužba odbaci, a prema zakonu o parničnom postupku to je bilo kasno", rekao je Aleksić u razgovoru za Hinu.