AMERIČKI SENAT ODLUČIO

Banka HSBC optužena za pranje novca

hsbc

hsbc

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U oštrom izvješću američkog Senata globalna banka HSBC je optužena da je otvorila vrata financijskog sustava teroristima, trgovcima drogom i pranju novca

Senatori su u izvješću objavljenom u ponedjeljak utvrdili da je banka sa sjedištem u Londonu dopustila svojim podružnicama u zemljama kao što su Meksiko, Saudijska Arabija i Bangladeš da prebace milijarde dolara u sumnjive fondove u Sjedinjenim Državama bez odgovarajućeg nadzora. HSBC je brzo uputio ispriku i obećao poboljšati svoje procedure.

'U doba međunarodnog terorizma, nasilja povezanog s drogom na našim ulicama i organiziranog kriminala, zaustavljanje nezakonitog protoka novca koji podržava te zločine je imperativ nacionalne sigurnosti', rekao je senator Carl Levin.

'HSBC je koristila svoju banku u SAD-u kao vrata u financijski sustav SAD-a nekim podružnicama HSBC-a u svijetu kako bi klijentima omogućila dolarsko poslovanje dok se olako i površno odnosila spram bankarskih pravila SAD-a', kaže Levin u izvješću.

'Ako međunarodna banka neće nadzirati svoje vlastite podružnice kako bi zaustavila nezakonit novac, regulatorne agencije trebaju razmotriti povlačenje licence američke banke koja se koristi za pomoć i podršku tom nezakonitom novcu', upozorio je senator.

HSBC je rekao da će nazočiti saslušanju u senatu u utorak i nastoji uvjeriti da je stvorio novu globalnu strukturu jednostavniju za upravljanje njegovim operacijama te udvostručio sredstva za provedbu pravila za suzbijanje pranja novca.

'Priznat ćemo da u prošlosti ponekad nismo uspijevali ispoštovati standarde koje očekuju regulatori i klijenti', rekao je HSBC u izjavi. 'Mi ćemo se ispričati i priznati te greške, odgovarati za naše akcije i u potpunosti se obvezati da ispravimo ono što je krenulo krivo'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi