SUMNJIVI NATJEČAJ

Bandiću stopiran posao težak 160 milijuna kuna

06.02.2014 u 17:56

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba, sa 24 glasa protiv i 22 za, odbila je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića prema kojem je trebalo prihvatiti ponudu tvrtke Elicom tešku 160 milijuna kuna s PDV-om za održavanje javne rasvjete u naredne četiri godine, jer smatra da je raspisani javni natječaj bio diskriminatoran i da je ponuđena cijena previsoka. Protiv su glasali SDP, HDZ, HSLS i HNS a za su bili zastupnici s liste Milana Bandića, BUZ, HSU, HSS i HSP AS.

Dokumentaciju na natječaju raspisanom u svibnju prošle godine podiglo je pet tvrtaka, ali je ponudu dostavio samo Elicom. Prema ponuđenom Elicom je po godini održavanja tražio 40 milijuna kuna što je 12 milijuna kuna više nego prije četiri godine kada je ta tvrtka također pobijedila na natječaju.

Vladimir Ferdelji, predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo i nezavisni zastupnik, smatra kako je nevjerojatno da je cijena održavanja, bez obzira na veći broj rasvjetnih tijela, povećana za 12 milijuna kuna, a posebno su ga zasmetali uvjeti iz natječaja od kojih je jedan bio taj da se mogu javiti samo tvrtke koje su u posljednjih pet godina imale godišnje minimalno pet milijuna kuna prihoda u poslovima održavanja javne rasvjete u Zagrebu.

'Po tim uvjetima nije se mogao natjecati ni onaj tko je 50 godina gradio mrežu javne rasvjete i zbog toga je stav Odbora da se ova odluka ne prihvati', ustvrdio je Ferdelji i dodao da u ponudi ne postoje razvojni planovi o postavljanju LED-rasvjete u narednim godinama čime bi se bitno uštedjelo na održavanju.

Tvrtka Elicom posljednjih nekoliko godina uredno pobjeđuje i na natječaju za postavljanje rasvjete za božićne blagdane, za što joj se plaćalo između pet i sedam milijuna kuna što je proteklih godina često bio predmet rasprave među gradskim zastupnicima.