SVE DŽABA

Bandićevoj tiskovini i besplatna redakcija

15.05.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Propagandna tiskovina Zagreb.hr koja u tekstovima slavi rad Milana Bandića i aktualne gradske vlasti, dobila je besplatno od Poglavarstva 293 kvadratna metra atraktivnih poslovnih prostora u neboderu 'Zagrepčanka' u Savskoj 41

Gradska darovnica ni po čemu ne bi bila sporna da tvrtka 'Medijska mreža' koja kreira novine za to već nije obilato financirana iz proračuna: Grad im za 24 izdanja godišnje isplaćuje 10,29 milijuna kuna, a distribucija na 400 tisuća zagrebačkih adresa ima nesumnjivi utjecaj i na odluke birača, piše Novi list

»Medijska mreža« registrirana je na adresi Planinska 2 gdje i tvrtka 'Millenium promocija' čiji je suvlasnik Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) koji godinama figurira kao ključni Bandićev PR– strateg, a vjeruje se da promidžbene savjete aktualnom gradonačelniku daje i u tekućoj kampanji.

Zašto je Zagreb.hr bez naknade dobio atraktivne i vrlo skupe redakcijske prostore ako im se ugovorom isplaćuju milijunski iznosi za redakcijsku proizvodnju istih tih novina koje će sada moći smjestiti u »kvadrate« što su ih od Grada dobili gratis? Božo Skoko, iako tvrdi da nije angažiran u »Medijskoj mreži«, imao je potrebu pojasniti da je gradsko darovanje redakcije nekoliko dana pred izbore ipak legalno.

– Zagreb. hr su gradske novine, a njihov izdavač je gradska tvrtka AGM. Ne vidim ništa neobično u tome što Poglavarstvo nalazi prostore za novinare svoje tvrtke AGM, uvjerava Skoko

U tumaču profesora s FPZ– a, međutim, ne funkcionira nekoliko bitnih detalja. Grad zbilja jest ustupio prostore jednoj od podružnica Holdinga, AGM– u, no većina novinara koja radi u tiskovini zaposlenici su 'Medijske mreže' koja je, tako, uz obrane milijune, dobila i besplatne prostorije za rad. Zagreb.hr se tiska od listopada prošle godine kao dvotjednik, a od prvog broja ga prati glas Bandićevog reklamnog pamfleta koji nekritički piše hvalospjeve gradonačelniku i pritom se prikazuje besplatnim, premda se financira s 10 milijuna proračunskih kuna.

Predsjednica uprave »Medijske mreže« Branka Panić potvrdila nam je kako je upoznata s javnom reputacijom Zagreb.hr-a kao Bandićeva medijskog servisa, no nije željela kazati hoće li njeni zaposlenici koji stvaraju novine boraviti u prostranim prostorima »Zagrepčanke«.

– Nismo se trudili veličati Milana Bandića, već sve dobro što je napravljeno u Zagrebu kroz posljednje četiri godine. Hoće li zaposlenici »Medijske mreže« koristiti redakciju koju je ustupio Grad? To je više tehničko pitanje, na njima je da budu na terenu i traže dobre priče, izjavila je Panić.

Iz Holdinga, koji je formalno dobio prostorije što će ih korisititi zaposlenici privatne tvrtke, nije bilo komentara na spornu gradsku darovnicu, osim što je glasnogovornik Dušan Viro kazao da će reagirati kad se »ispitaju sve okolnosti«.