DISKRIMINACIJA U ZAGREBU

Bandićeva igra s vrtićima novi je udar na djecu

10.12.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Inicijativa roditelja djece polaznika privatnih i vjerskih vrtića Grada Zagreba ‘Roditelji zajedno’ i udruga ‘Vrtić’ uputili su danas Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport zahtjev da odustane od novog modela sufinanciranja redovitog programa predškolskog odgoja za djecu u privatnim i vjerskim vrtićima, jer on ozbiljno dovodi u pitanje poslovanje privatnih i vjerskih vrtića i boravak djece, te predstavlja izravni napad na budžete i standard njihovih obitelji.

U prijedlogu Programa javnih potreba Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport predlaže promjenu načina sufinanciranja djece u privatnim i vjerskim vrtićima tako da se sufinanciraju djeca po broju dana provedenih u programu.

‘To bi konkretno značilo da će udio Grada u sufinanciranju ekonomske cijene vrtića biti varijabilan i ovisiti o tome koliko je dana u pojedinom mjesecu dijete boravilo u vrtiću. Iz toga proizlazi da će i cijena za roditelja biti svaki mjesec drugačija, tj. tim veća što je dijete manje u vrtiću (zbog bolesti, godišnjeg odmora ili drugih razloga). Razliku ćemo snositi mi roditelji’, ističu u priopćenju iz inicijative ‘Roditelji zajedno’.

Time se, upozoravaju, izravno diskriminiraju djeca koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće, jer se ista pravila neće primjenjivati i na gradske vrtiće.

Ističu da Gradski ured u medijima opravdava svoj prijedlog argumentom da su neki privatni vrtići manipulirali sredstvima (prikazivali nerealan broj djece u vrtiću), iako Gradski ured vjerojatno može u svakom trenutku obaviti uvid u svu dokumentaciju vrtića na licu mjesta, provjeriti prisutnost djece i kontrolirati rad vrtića na sve načine koje drži potrebnim.

‘Ako se kod nekih vrtića utvrdi neistinito prikazivanje podataka, samo oni trebaju snositi posljedice, a ne mi i naša djeca’, smatraju u inicijativi ‘Roditelji zajedno’.
Napominju da bi se najveće uštede proračunskog novca ostvarile boljom kontrolom izračuna prihoda po članu zajedničkog kućanstva, koji je temelj za izračun sudjelovanja roditelja u ekonomskoj cijeni vrtića.
Iz udruge Vrtić ističu da ‘cijela ta (politička) igra najviše zakida one koji bi trebali biti najvažniji u cijeloj priči, a to su djeca’.

‘Privatni i vjerski vrtići brojnim su roditeljima slamka spasa kako bi svoju djecu zbrinuli u trenucima dok rade. Stvarnost je puno dalja od političke propagande, a činjenica da danas privatne i vjerske vrtiće pohađa 4000 djece govori u prilog tome da će cjenovnom diskriminacijom, koju nameće ovaj prijedlog, biti pogođeno više od 90 posto te djece’, upozoravaju u priopćenju.

Također podsjećaju da privatni i vjerski vrtići djeluju kao poslodavci više od 500 odgajatelja i stručnog osoblja.
U Hrvatskoj gdje je svaki treći roditelj nezaposlen ili ne prima plaću, nemoralno je razmatrati prijedloge koji bi još više produbili socijalnu isključenost roditelja, kaže udruga Vrtić.

Krajnje je vrijeme da se osigura centralni informacijski sustav kontrole kojim bi se moglo brzo i jednostavno pratiti stanje u svim zagrebačkim vrtićima (privatnim i vjerskim), kaže se u priopćenju.