SKUPLJE UZ POPUST?

Bandićeva alkemija oko računa za smeće zbog koje će vam se zavrtjeti u glavi

09.09.2016 u 06:48

Bionic
Reading

Dio Zagrepčana opravdano negoduje jer od najave gradonačelnika Milana Bandića da će im računi za smeće biti niži za 30 posto nakon što se smanji tjedni broj odvoza - nema ništa. Naime, njihovi računi ostali su isti, a otpad se odvozi dva umjesto tri puta tjedno, kao do sada. U Čistoći ističu da su manji stanovi i dalje zadržali popust jer da nisu, cijena bi im bila viša

'Od 1. kolovoza 84 posto Zagrepčana bit će obuhvaćeno odvozom otpada dva puta tjedno, umjesto tri puta, tako da će im se računi smanjiti za 30 posto, za njih sedam posto odvoz otpada bit će jednom tjedno (Markuševec Turopoljski), što će im smanjiti račune za 50 posto, a za devet posto građana u centru grada odvoz će se obavljati kao i dosad, tri puta tjedno, pa će im računi ostati isti', najavio je u srpnju Bandić.

Hininu vijest i danas se može pronaći na stranicama Grada Zagreba, a računi koje je dobio dio Zagrepčana pokazuju da cijena usluge nije pala ni za lipu. Kako im je zapremina kontejnera ostala ista kao i kvadratura stana, a broj odvoza smeća smanjen je s tri na dva odvoza tjedno, neki od njih pitaju se ne radi li se u ovom slučaju o poskupljenju usluge?

Naime, tportalu se javilo nekoliko čitatelja i pokazalo račune iz kojih je razvidno da im je cijena usluge ostala ista iako je broj odvoza smeća smanjen s tri na dva tjedno.

'Najava da će se cijena odvoza smeća smanjiti za 30 posto još je jedna predizborna prevara gradonačelnika Milana Bandića. Moguće je da se nekom račun smanjio, ali meni nije. Ako je obećano da će cijena biti niža za sve one kojima će se manje odvoziti, onda to mora biti tako. U suprotnom, ovo je poskupljenje jer za istu cijenu odvoze manje, što znači da Čistoći ostaje više novca', kazala nam je čitateljica, poželjevši ostati anonimna, koja živi sama u stanu od četrdesetak kvadrata na Knežiji.

Isti slučaj je na Jarunu, na kojem u stanu od 46 kvadrata živi bračni par Ivkušić. Kažu kako su razočarani jer ih nije zahvatilo sniženje.

'Uredno razdvajamo otpad već godinama, a račun nam je ostao isti. Na njemu je jasno vidljivo da je Čistoća smanjila cijenu odvoza otpada, ali je smanjena i visina popusta koju smo imali pa smo u konačnici dobili isti račun. Tu nema govora o sniženju cijene, bar ne za nas. Sad kad su nam smanjili broj odvoza kontejneri ispred zgrade bivaju zakrčeni. Taj problem bio je izražen i prije, ali sada je gore. Dva puta je malo jer u dva kontejnera smeće ubacuju ljudi iz tri ulaza u kojima je pedesetak stanova. To je naprosto premali broj odvoza', kažu u glas Ivkušići.

Za razliku od Bandića, koji je kazao da će se građanima smanjiti računi za 30 posto, u Čistoći navode kako su onima kojima se 'smanjio broj odvoza otpada s tri na dva računi u prosjeku niži za 30 posto jer je broj odvoza otpada jedan od faktora unutar formule za obračun'.

Dodali su da su primjeri koji su navedeni obiteljske kuće i stanovi manje kvadrature, kojima i dalje zadržavaju korektivni popust dan prilikom prelaska na novi sustav obračuna.

Smatraju da bi, kad popusta ne bi bilo, naknada za uslugu prikupljanja otpada rezultirala većim iznosima nego po prijašnjem obračunu koji se temeljio na zaduženoj površini objekta korisnika usluge.

'Stoga i nadalje svi naši korisnici usluga ne plaćaju višu cijenu u skladu sa socijalnom politikom koju vodi Grad Zagreb', navela je Čistoća u odgovoru.